Почетна > Бизнис
Бизнис

Будва полупразна у шпицу сезоне

На прагу шпица летње сезоне Будва се не може похвалити попуњеношћу кревета у хотелима и приватном смештају, пишу Вијести. И док се очекивало да ће почетак јула обележити колоне аутомобила које пристижу с гостима на летовање, уместо да се тражи кревет више, у метрополи туризма, ако се може судити по званичним подацима Туристичке организације Будве, минуле седмице боравило је за готово петину мање гостију него почетком јула прошле године.
Фото: Unsplash/Ander-Fatan

Туристички радници у разговору за “Вијести” као један од главних проблема лошије сезоне истичу то што Црна Гора није успела да надокнади с других тржишта госте из Украјине и Русије, који су били доминантни лане.

Мање гостију из региона је и због чињенице да су неке дестинације које су прошле године биле затворене због пандемије, сада отворене, па гости из некадашњих југословенских република одлазе у комшилук на летовање.

Према званичним подацима, од Јаза до Буљарице бораве 26.432 госта, што је за 19 одсто мање него у истом периоду прошле године.

Лошију попуњеност у односу на минуло лето бележе у хотелима и у приватном смештају.

Тако, како се наводи у извештају ТО Будве, у хотелима одмара 11.130 гостију или за 15 одсто мање него почетком јула прошле године.

У приватном смештају је још лошија попуњеност, чак за 23 одсто мање него лани, па је у овом виду смештаја регистровано 14.478 гостију.

У камповима одмара 236 гостију или 71 одсто више, у хотелима је 198 гостију или осам одсто више, док је у одмаралиштима 390 гостију, или за трећину више у односу на прошлу годину.

Председник Удружења угоститеља Будве Александар Јовановић за “Вијести” каже да је у стварности 40 одсто мање гостију него лане, посебно у приватном смештају.

”Поједини хотели су добро попуњени, а добар део је полупразан. Разлога за овакво стање је више. Када је Црна Гора у питању, нисмо успели да надокнадимо госте из Украјине и Русије. Лоша кампања према најважнијим тржиштима, слаба повезаност и проблеми у авио-индустрији, будући да смо ми авио-дестинација, инфлација у Европској унији и слабљење еура, неизвесна јесен због ратних сукоба, неки су од разлога“, навео је Јовановић.

Miler: Pretnja od nestasice gasa u Nemačkoj dve naredne zime

Преузмите андроид апликацију.