Почетна > Свет
Свет

Објављена карта о распрострањености медуза у Јадрану

На основу дојава грађана Центар за истраживање мора у Ровињу Института „Руђер Бошковић“ објавио је карту распрострањености медуза у Јадрану.
Фото: Unsplash/Joel-Fillipe

Уз обалу западне Истре последњих недеља су виђене медузе, а Центар за истраживање мора Института Руђер Бошковић у Ровињу прима честе дојаве. Стога су сада објавили карту распрострањености медуза према дојавама грађана.

Центар на свом профилу на Фејсбуку указује да треба имати на уму да више врста медуза може бити присутно на више локација, али нису пријављене.

Кажу да су од првог дана јула за само седам дана примили 21 дојаву, а највише о комас медузи (Chrysaora hysoscella), чак 16.

Уочене су медузе морског ораха (Mnemiopsis leidyi) и једна дојава која је, како кажу, приписана ухатом клобуку (Aurelia sp.).

Из Центра подсећају да медузама често недостају делови тела или су непрепознатљиви због распадања  и старења. Међутим, и такве медузе могу да опеку ако се узнемиравају, па треба избегавати сваки контакт с њима.

У случају убода исперите подручје морском водом и пажљиво уклоните преостало ткиво медузе пинцетом. Испирање водом из славине или флашираном водом и гребање само ће погоршати убод, објаснили су.

Budva poluprazna u špicu sezone

Преузмите андроид апликацију.