Početna > Svet
Svet

Novo otkriće u Pompeji

Arheolozi su iskopavanjima otkrili odaju u vili kod Pompeja koja daje uvid u životne uslove robova u tom rimskom gradu koji je prekriven lavom nakon erupcije vulkana, preneli su italijanski mediji.
Foto: Pixabay/Simon

Soba je odlično sačuvana, sadrži tri drvena kreveta i niz drugih objekata poput amfora, keramičkih vaza i noćne posude.

„Ovo novo važno otkriće obogaćuje naše razumevanje svakodnevice antičkih Pompejaca, posebno klase društva o kojoj se i dalje ne zna puno“, rekao je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini.

Po rimskim zakonima robovi su se smatrali imovinom i nisu imali status osobe.

Soba za robove pronađena je u blizini ceremonijalne kočije otkrivene ranije ove godine, nedaleko od staja antičke vile u Čiviti Ðulijani, oko 700 metara severno od zidina Pompeja.

Arheolozi su na krevetima pronašli drvenu škrinju s metalnim i predmetima od tkanine koji su mogli biti konjička oprema. Na jednom krevetu pronađena je konstrukcija za vuču kočije.

Dva kreveta su duga 1,7, a treći samo 1,4 metra, što pokazuje da je prostorija možda pripadala manjoj porodici robova, navelo je ministarstvo kulture.

Soba ima 16 kvadrata i mali prozor na vrhu, a služila je i kao skladište – u uglovima se nalazilo osam amfora.

Pompeji, smešteni 23 kilometara jugoistočno od Napulja, u trenutku erupcije Vezuva 24. avgusta 79. godine bili su dom za 13.000 ljudi. Arheološki lokalitet otkriven je tek krajem 16. veka.

Ulična brza hrana služena je i u Pompeji

 

Preuzmite android aplikaciju.