Почетна > Свет
Свет

Ново откриће у Помпеји

Археолози су ископавањима открили одају у вили код Помпеја која даје увид у животне услове робова у том римском граду који је прекривен лавом након ерупције вулкана, пренели су италијански медији.
Фото: Pixabay/Simon

Соба је одлично сачувана, садржи три дрвена кревета и низ других објеката попут амфора, керамичких ваза и ноћне посуде.

„Ово ново важно откриће обогаћује наше разумевање свакодневице античких Помпејаца, посебно класе друштва о којој се и даље не зна пуно“, рекао је италијански министар културе Дарио Франческини.

По римским законима робови су се сматрали имовином и нису имали статус особе.

Соба за робове пронађена је у близини церемонијалне кочије откривене раније ове године, недалеко од стаја античке виле у Чивити Ðулијани, око 700 метара северно од зидина Помпеја.

Археолози су на креветима пронашли дрвену шкрињу с металним и предметима од тканине који су могли бити коњичка опрема. На једном кревету пронађена је конструкција за вучу кочије.

Два кревета су дуга 1,7, а трећи само 1,4 метра, што показује да је просторија можда припадала мањој породици робова, навело је министарство културе.

Соба има 16 квадрата и мали прозор на врху, а служила је и као складиште – у угловима се налазило осам амфора.

Помпеји, смештени 23 километара југоисточно од Напуља, у тренутку ерупције Везува 24. августа 79. године били су дом за 13.000 људи. Археолошки локалитет откривен је тек крајем 16. века.

Ulična brza hrana služena je i u Pompeji

 

Преузмите андроид апликацију.