Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Улична брза храна служена је и у Помпеји

Ископавањем рушевина у граду који је уништио вулкан Везув археолози су сазнали која јела су волели становници Помпеје.
Фото: Unsplash/Iwona Castiello D Antonio

– У Помпеји је пронађено 80 ресторана брзе хране, а сада смо пронашли један који је у понуди имао и топла јела. Ресторани тог типа, који су имали могућност да сачувају јела топлим, познати су као термополиј – изјавио је дугогодишњи шеф археолошког парка у Помпеји Масимо Осана.

Један део шанка ископан је 2019. године током радова на обнављању рушевина Помпеје. Детаљнијим ископавањима и анализама, дошли су до открића – вишестраног пулта са широким рупама уметнутим у врх које су служиле за посуде за врућу храну.
фото: Градске инфо/М.М.

Сам ресторан је осликан сликама патке и петла, чије је перје обојено живом бојом познатом као помпејска црвена, што је нека врста рекламе за ресторан. На другој фресци је приказан пас на повоцу. А на слици чак постоје и вулгарни графити.

Антрополог Валери Аморети каже да прве анализе потврђују да те слике представљају храну и пиће који су се продавали унутра.

У једном од контејнера су пронађени остаци костију патке, заједно са остацима коза, свиња, риба и пужева. На дну посуде за вино налазили су се трагови самлевеног пасуља фаве, који се у давна времена вину додавао ради бољег ускуса и посветљавања боје.

– Тачно знамо шта су јели тог дана, пре уништења града – наводи Валери Аморети, напомињући да уличне локале није посећивала римска елита.

Оно што је археологе изненадило јесте проналазак целог костура пса. Откриће је интересантно јер се не ради о великом, мишићавом псу, попут оног насликаног на пулту, већ о изузетно малом примерку одраслог пса, чија је висина била од 20 до 25 центиметара.

– Веома ретко се могу пронаћи остаци тако малих паса из тих старих времена. То откриће сведочи о селективном узгоју у римској епохи – наводи антрополог Валери Аморети.

Фото: Градске инфо/М.М.

Откривени су и бронзани лонац и девет амфора које су у римско време коришћење за чување хране, као и неколико тиквица и керамичка посуда за уље.

Масимо Осана је приметио да се објекат тог угоститеља налазио на доброј лоакцији, јер је одмах испред био мали трг са фонтаном, а у близини још један термополиј.

А како су своје слободно време проводили стари Грци?

 

Преузмите андроид апликацију.