Sezona belog bagrema je počela, a dok je ovo drvo u cvatu, idealna je prilika da probate izvrstan i zdrav napitak koji se pravi od njegovog cveta. Cvetovi bagrema se koriste kod prehlade, gripa, glavobolje, ali i grčeva u želucu.
Sirup od bagrema se pravi na sličan način kao i sirup od zovinih cvetova. Cvetove berite čim procvetaju, po suvom, kada je u njemu najviše polena.
Sastojci
40 cvetova (grozdova)
4 litre prokuvane i ohlađene vode
80 grama limunske kiseline
0,4 kilograma izrezanog limuna
4 kilograma šećera
gaza
Priprema:
U šerpu sipati vodu, prokuvati je i ohladiti. Iseckajte limun. U veću posudu sipati ohlađenu vodu, dodati cvetove bagrema, limunsku kiselinu i izrezani limun. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 časa. Povremeno promešajte. Kada prođe 24 časa, stavite na cediljku gazu i procedite sok. U jednu šerpu sipati šećer, dodajte litru vode i kuvajte na laganoj vatri do vrenja. Kada se šećer istopio, dodajte ga u sok i promešajte. Sipajte u čiste flaše, zatvorite i ostavite na suvom i tamnom mestu. Ukoliko ne želite da dodate konzervanse, možete izvršiti proces pasterizacije u rerni. U hladnu rernu stavite tegle, stavite na 60 stepeni i držite 45 minuta. Sok možete koristi nekoliko nedelja.
Izbegavajte najčešću grešku koju pravite kada razbijate jaja
Preuzmite android aplikaciju.