Pravljenje dodatnog prostora u vašem zamrzivaču bez bacanja namirnica može da liči ne nemoguću misiju, ali kako tvrde stručnjak za prehrambreni otpad Kejt Hol i ambasadorka Birds Ajea, sve je moguće da postignete jednostavnom reorganizacijom.
Bilo da imate horizontalni zamrzivač sa fiokama ili uspravni uređaj, pametno premeštanje je sve što vam je potrebno kako bi svi proizvodi u zamrzivaču bili pristupačni, a da istovremeno i povećate prostor.
Iskoristite pun potencijal zamrzivača ako želite da uštedite novac i smanjite bacanje hrane, ali prvo morate da znate kako da ugurate što više možete u fioke.
„Zamrzivači često mogu da budu izazovna mesta za organizaciju, kada imate porodicu ili užurban način života. Može da vam bude teško da smestite kompletnu nedeljnu nabavku odjednom, a zaglavljena pakovanja se često mogu oštetiti od leda, što znači da se hrana može pronaći u raznim pukotinama“, objašnjava Kejt Hol.
Čak i ako vam je zamrzivač već pun, možete odmah da napravite dodatni slobodni prostor. Započnite sa uklanjanjem velikih predmeta, poput prevelike ambalaže i dodatnih vrećica leda. Oni nemaju nikakvu svrhu u pretrpanom uređaju i mogu osloboditi znatno više prostora nego što mislite.
Kejt Hol je napomenula da, iako možete izvaditi sve što vam neće pomoći da vaša hrana ostane sveža, ne zaboravite da zadržite one ambalaže koje sadrže važne informacije. To podrazumeva uputstvo za spremanje, datume isteka roka, kao i podatke o svim alergenima.
„Ako nameravate da prepakujete ovakvu hranu, svakako koristite biorazgradive vrećice za zamrzavanje sigurne za hranu sa jasnom oznakom, zatim izrežite komad pakovanja koji sadrži podatke i sačuvajte ga negde u kuhinji“, rekla je Kejt Hol.
Osim uklanjanja viška plastike ili kartona, takođe možete da očistite hranu za koju znate da je nikada nećete jesti. Ako je nejestiva, kompostirajte je ili reciklirajte ambalažu.
„Porcioniranje ostataka je još jedan jednostavan način da oslobodite prostor u svom uređaju, a da se zapravo ne morate rešiti sastojaka. Smrznuta hrana je izvrsna jer se može podeliti na porcije, tako da koristite samo ono što vam je potrebno, a ostatak vratite za kasniju pripremu, čime ćete smanjiti bacanje hrane i uštedeti novac. Ali više napola punih kutija ribljih štapića ili hamburgera može zauzeti prostor, pa razmislite o premeštanju onoga što je preostalo u vrećice za zamrzavanje kako biste uštedeli prostor“, objasnila je stručnjakinja.
Ako nameravate da otvorenu ambalažu vratite u zamrzivač, držite vrećice i kutije čvrsto zatvorene kako biste izbegli nered. U slučaju da proizvod preti da ispadne iz ambalaže, Kejt Hol je preporučila trik za jednostavno pakovanje.
„Jednostavno, izrežite veliki ‘V’ oblik na vrhu vrećice/pakovanja kada je otvarate kako biste stvorili ručke, tako da kada je budete ponovo zatvarali, možete je zavezati uz pomoću ta dva kraja kese“, rekla je Kejt Hol.
Za druge artikle možete koristiti kopče za vezivanje da obesite vrećice sa smrznutim voćem i povrćem na rešetkaste police u zamrzivaču. Kejt Hol kaže da to, ne samo da pomaže u organizaciji i iskorišćavanju sveg prostora u zamrzivaču, već takođe čini da se sve lako pronađe prilikom pripremanja obroka.
Grupisanje sadržaja izvrstan je način da izbegnete njegovo preslaganje svaki put kada nešto tražite. Podelite namirnice na povrće, voće, meso, ribu itd. Kejt je preporučila označavanje svakog segmenta kako bi vam bilo jasnije koja kategorija je pitanju.
Šta se dešava u vašem telu ako unesete više soli nego što vam je potrebno?
Preuzmite android aplikaciju.