Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Није свака књига идеална за плажу! Ево уз које штиво ћете се осећати као на правом одмору

Да ли сте знали да се термин „књига за плажу“ први пут појавио у издаваштву на лето 1990. године, али да је постао популаран тек неколико година касније?
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Када је први пут употребљен термин „књига за плажу“ он је подразумевао роман у меком повезу, односно издање које можете и да поквасите или да испрљате песком и углавном је у питању лаганије штиво.

Ове је углавном значило љубавне романе, што је водило до експанзије подврсте књига чије се радња одвија на мору и чије су теме искључиво летње са увек срећним завршецима.

Ово књигњ са насловима различитих жанрова, па су се тако на листама препоручених наслова нашли Достојевски, биографија Бертранда Расела и романи Данијеле Стил.

Истовремено, књиге које су јасно сврстане у „књиге за плажу“ најчешће се нуде женама и визуелно су примамљивије за женску читалачку публику.

То су заправо оне књиге које ће вас навести да жељно и истрајно окрећете страницу за страницом упркос томе што се читају у амбијенту у коме на местима где вам концентрација није нужно најјача.

Јасно је, међутим, да се одређене књиге типски препоручују женама, а друге мушкарцима.

Своју непролазну популарност дугују чињеници да нас бројни спискови нових наслова наводе да жудимо за одмором, а то је доба године када људи имају највише времена да се посвете читању.

Данашње листе препоручених књига за летовање обухватају све жанрове подједнако и подразумевају издања како у меком, тако у тврдом повезу, као и све популарнију електронску књигу, која можда и није најпрактичнија за плажу.

Zašto ne bi trebalo da postavljate slike sa letovanja?

Преузмите андроид апликацију.