Kako biste bolje razumeli koje to namirnice mogu da pomognu, neurolog doktorka Kiran Rajniš sa Univerziteta Vaksner, otkriva šta jesti za bolje kognitivne funkcije ali i za usporavanje propadanja mozga.
RIBA
Ako volite da jedete ribu, a uz to želite i da vodite brigu o zdravlju mozga, što više ribe dodajte svojim obrocima, a posebno one masne koja nudi dodatne doze omega 3 masnih kiselina.
„Samo dve porcije ribe u jednoj nedelji će mnogo dobrog ponuditi mozgu jer su omega masne kiseline upravo odgovorne za obnavljanje mijelina“, navodi doktorka te dodaje kako je studija od pre dve godine potvrdila da konzumacija ribe poboljšava pamćenje i kognitivno zdravlje kod zdravih pojedinaca.
Svega nekoliko porcija od 120 g ove ribe nedeljno, može da smanji rizik od srčanih bolesti za 36 odsto.
Takođe, omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od moždanog udara i Alchajmerove bolesti. Dobar izvor omega-3 masnih kiselina su inćuni, sardine, losos i haringa. Dobro je i spomenuti, ako kupujete ribu, da ona iz divljine sadrži manje zasićenih masti od ribe koja se uzgaja, ali zato je riba iz uzgoja bogatija omega-3 masnim kiselinama.
ORAŠASTI PLODOVI
Za one koji vole nešto da grickaju, ali da su u pitanju zdrave namirnice poput orašastih plodova, slobodno mogu da uživaju u toj navici.
Jedna studija je sprovedena nad studentima koji su konzumirali oko 60 g orašastih plodova u danu, pokazala kako oni koji ih jedu imaju bolje kognitivno zdravlje i kritičko razmišljanje od onih koji ih ne jedu.
Ako nemate alergije na orašaste plodove onda je najbolji način za zaštitu zdravlja mozga upravo da ih jedete.
ŠUMSKO VOĆE
Jesti sveže ubrano šumsko voće je pravi užitak, ali ako ne možemo do svežih, cele godine su nam dostupne i u zamrznutom obliku te se lako dodaju raznim obrocima.
Da bi ih trebalo jesti svakodnevno, slaže se i dr Rajniš koja pacijentima uvek savetuje da ne preskaču ove male poslastice jer su prepune vitamina C ali i antioksidanata koji će pomoći pri regeneraciji moždanog tkiva i staničnih membrana.
Uz to, savetuje da ih dodate ishrani jer sadrže i mikronutrijente te mikroelemente koji će isto tako pomoći pri održavanju ali i reparaciji funkcija mozga.
KURKUMA
Ako želite nešto posebno da dodate večeri, ručku ili jutarnjim napicima neka to bude kurkuma! Možete je dodati mleku kako biste dobili čudotvorno “zlatno mleko” ili rižotu… Sasvim je svejedno kako ćete je koristiti dokle god je koristite.
Kurkumin, kao glavni sastojak kurkume, je poznat po svojim svojstvima koji će usporiti starenje, štititi od raka ali i pomoći kod održavanja memorije.
Iako svi ovi saveti sigurno koriste zdravlju mozga, ako mislite da se upravo kod vas, ili vama drage osobe, događaju kognitivne promene, najbolji način prevencije opasnog ishoda je poseta lekaru.
Šta se dešava sa vašim telom kada jedete posle 19 časova svakog dana?
Preuzmite android aplikaciju.