Почетна > Србија
Србија

Нера: Светлост и плави Дунав (ВИДЕО)

Међународни дан река обележава се 14. марта у готово 60 земаља света.
Фото: Војводина уживо

Реке су један од најосетљивих и најугроженијих екосистема у Европи и зато се на овај дан позива на одговорност према њима, као и на право свих нас на чисте водотокове.

Благо Србије су њене реке, њих 155, плус велики број малих, мини речица којима се не зна тачан број. Да ли знате где је река Нера?

Наша екипа портала Војводина уживо вам представља једно од нестварних места, ушће Нере у Дунав:

Реке Србије су велико природно богатство. Богата речна мрежа Србије представља туристички и еколошки потенцијал. Укупна дужина река у Србији износи 65.980 км. Више од 90% територије Србије сачињавају реке које се уливају у Дунав. Различити токови, брзина и боја река су атракција, не само за туристе, већ и за наше држављане.

Речну мрежу у Србији чини преко 200 река. Свака од њих пружа свом посетиоцу незаборавне успомене и јединствене, свемоћне пејзаже.

Ово су само неке од њих:

Дунав

Дужина Дунава је 2857 км ( 21. место у свету, 2. у Европи), а површина слива 817.000 км2 (25. место у свету). Као пловни пут, Дунав се користи у дужини од 2588 км, од Сулине (ушће у Црно море) до Улма (западна Немачка). Корито Дунава протеже се кроз територије 9 земаља (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Бугарска, Румунија, Украјина). Деоница кроз Србију износи 588 км, а на дужини од 230 км тече државном границом. На Дунаву се разликују три карактеристична сектора: Горњи Дунав, од извора до западних Карпата код Девињских врата; Средњи Дунав, од Девињских врата до јужних Карпата код Оршаве; и Доњи Дунав, од Оршаве до ушћа у Црно море. На потезу од државне границе до ушћа Нере, Дунав има све особине равничарске реке.

Коришћење потенцијала Дунава се налази у развојним плановима свих земаља кроз које пролази. Ресурси Дунава се користе за снабдевање водом становништва, индустрије, пољопривреде, хидроенергетике, за пловидбу, рибарство, туризам, рекреацију и друго.

Фото: Градске инфо
Тиса

Највећа је притока Дунава и међународна река, која протиче кроз четири државе (Украјина, Румунија, Мађарска, Србија), док се сливна површина простире и на подручје Словачке. Укупне је дужине 966 км и типична је равничарска река. Извире у Карпатима и једна је од најстаријих река на свету. Ток Тисе дели се на три дела: горњи ток од извора, где настаје спајањем Беле и Црне Тисе, до ушћа Самоша; средњи ток, од ушћа Самоша до ушћа Мориша; и доњи ток, од ушћа Мориша до ушћа у Дунав код Сланкамена.

Кроз Србију Тиса протиче у дужини од 160 км. Услови за пловидбу нису најповољнији и она је углавном пловна од ушћа до Солнока (Szolnok).

Сава

Извориште Саве је на огранцима Јулијских Алпа и Караванки. Од споја Саве Долињске и Саве Бохињске до ушћа у Дунав, Сава тече у дужини од 810 км. Војвођански део Саве спада у њен доњи ток и почиње од ушћа Босне низводно. Главне притоке има на десној страни, а низводно од Босне у Саву утичу Дрина и Колубара са десне и Босут са леве стране. Сава је пловна од Београда до Сиска у дужини од 586 км. Она је скоро двоструко богатија водом од Тисе, иако по површини слива мања, и водом је најбогатија притока Дунава.

Нера

Река Нера је лева притока Дунава са ушћем код Банатске Паланке на крајњем југоисточном делу Баната. Дужина јој је 137 км, од којих доњих 22,7 км чине српско-румунску границу, а преосталих 115 км узводно у целости припадају Румунији. Има развијену мрежу малих притока, а у нашу земљу улази код села Кусић у близини Беле Цркве. Корито реке Нере има много меандара, неуређено је и изазива интензивно таложење шљунка и песка, као и подизање дна реке.

Сајмиште – градска четврт која има све (ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.