Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Сајмиште – градска четврт која има све (ВИДЕО)

Сајмиште је градска четврт позната по многим здравственим установама. Позиционирана добро, близу центра града, железничке и аутобуске станице и СПЕНС-а, често је веома добра локација за становање јер је све близу и доступно 24/7.

Кварт Сајмиште налази се између насеља Грбавице, Адамовићевог насеља, Новог Насеља, Детелинаре, Банатића и Роткварије. Односно између улица Футошке, Булевара Европе, Бранка Бајића, Браће Поповић, Булевара краља Петра и Булевара ослобођења.

Назив је Сајмиште добило према централној грађевини овог кварта – Новосадском сајму. Новосадски сајам као простор који ми данас познајемо налази се у овом крају од 1940. године. Пре тога су се сајмови организовали на различитим локацијама, све док се садашња зграда није изградила у Хајдук Вељковој улици.

Фото: Новосадски сајам/WikimediaCommons/MisterNo

Сајмиште је посебну пажњу добилу у 20. веку, када је прво, 1909. године сазидана Градска болница на месту данашњег Клиничког центра Војводине, а потом и Новосадски сајам.

У овој градској четврти посебно се истичу велики број здравствених зграда, почевши од Клиничког центра Војводине, Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине и Завода за трансфузију крви, до Бетаније и Медицинског факултета.

Клинички центар Војводине, Завод за трансфузију крви и Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине налазе се једно поред другога у Хајдук Вељковој улици. Исти случај је и са Медицинским факултетом и зградом Фармације у истој улици, али на броју 3.

Фото: Медицински факултет/Градске инфо

Поред великог броја здравствених установа и државног факултета, у улици Слободана Бајића налази се и Студентски дом „Сајмиште“ намењен првенствено студентима медицине.

Фото: Студентски дом „Сајмиште“/Градске инфо

Велику пажњу Сајмиште добија захваљујући Футошком парку који посећује велики број становника и са околних квартова, посебно Грбавице, која нема свој парк. Иначе, у самом парку налази се и Јодна бања (Специјална болница за реуматске болести Нови Сад) чији простор одише позантношћу.

Фото: Јодна бања/Градске инфо

Футошки парк је пројектован у 20. веку као парк специјалне намене за пацијенте Јодне бање. Футошки парк се налази под заштитом другог степена, а читав комплекс је 1986. године постао споменик културе од великог значаја.

Фото: Футошки парк/Градске инфо

Поред ове оазе на Сајмишту, велику посећеност овом крају доприноси и Спортски центар „Сајмиште“. Најпосећеније у оквиру центра на Сајмишту јесу базени, поготово у летњем периоду, када већи број становника са осталих делова града долази на купање. Спортски центар „Сајмиште“ поред базена, има и спортске дворане, клизалишта, терене за куглање, две монтажне хале за тенис и за мали фудбал и кошарку, спортске терене за фудбал, кошарку, одбојку, трим стазе

Фото: Град Нови Сад

Овај спортски центар „Сајмиште“ простире се површински на 65.000 метара квадратних.

У близини спортског центра „Сајмиште“ налази се и бивши хотел „Парк“ који је некада био у саставу комлекса Јодне бање, а почетком 2000-их  година је приватизован. Данас се раде радови на месту некадашњег хотела „Парк“ где ће се ускоро наћи хотел светског познатог бренда Hyatt Regency“ под називом „Hyatt Regency Novi Sad“.

Поред будућег хотела „Hyatt Regency Novi Sad“ на Сајмишту се налази и мањи хотел под називом „Сајам“. Овај хотел је смештен у Хајдук Вељковој улици.

На Сајмишту не фали ни вртића. Поред већег броја приватних вртића, у овом кварту се налазе и два државна вртића: Вртић „Златна рибица“ као и Вртић „Палчица“.

Од школа у овом крају се налази Основна школа „Петефи Шандор“, на адреси Боре Продановића 15а.

На Сајмишту се протеже и Успенско, православно гробље из 1860. године.

На Сајмишту постоји још низ других објеката који употпуњују свакодневне активности, од приватних спортских центара, јога студија, домова за старе, паркића за псе, фотокопирница, салона за улешавање, различитих ординација, ветеринарских ординација и бутика.

На Сајмишту је велика понуда кафића и ресторана претежно због великог броја младих који овде живе, али и уопштено због циркулације великог броја људи који овим делом града пролази.

Grbavica – mesto za život koji studenti vole (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.