Doručak je veoma važan obrok – može vam ulepšati ili pokvariti dan. Iako znamo da je to najvažniji obrok u danu, mnogi ljudi tome ne pridaju previše značaja.
Potpuno preskakanje doručka jedan je od najgorih načina da započnete dan kada je u pitanju vaše zdravlje. Utvrđeno je da preskakanje ovog jutarnjeg obroka usporava metabolizam, dovodi do povećanja telesne težine, negativno utiče na vaš imuni sistem, pa čak i povećava nivo stresa.
Neki od najdugovečnijih ljudi na svetu znaju koliko vredi zdrav doručak.
U stvari, mnoge svetske „plave zone“, regioni širom sveta sa najvećom koncentracijom stogodišnjaka, nikada ne preskaču doručak. Ovi regioni su Sardinija u Italiji, Ikarija u Grčkoj, Okinava u Japanu, Nikoja u Kostariki i Loma Linda u Kaliforniji.
Od osnivanja koncepta Plavih zona, istraživači su otkrili neke zajedničke karakteristike u životnim navikama njihovih stanovnika, uključujući njihovu ishranu, kretanje, vrednosti i duhovne prakse. A kada je reč o načinu serviranja doručka, stogodišnjaci „Plave zone” trude se da u svoje jutro unesu što više hranljivih materija.
Jedna od osnovnih vrednosti koje dele stogodišnjaci „Plave zone“ je praksa da jedu najveći obrok ujutru i najmanji obrok popodne i uveče.
Ovaj koncept je u suprotnosti sa onim što mnogi prosječni zapadnjaci prirodno praktikuju, a to je da pojedu mali doručak kojem nedostaju hranljive materije ili ga uopšte ne jedu, dok veće obroke čuvaju za druge obroke u danu.
Još jedna velika razlika koja mnoge od ovih stogodišnjaka izdvaja od ostatka sveta je to što jedu zdravu, zdravu hranu. Iako mnogi ujutru posežu za pecivom iz pekare, stanovnici „Plavih zona” ujutru jedu integralne žitarice, povrće, voće, proteine, vlakna i antioksidante.
Preuzmite android aplikaciju.