Početna > Život i stil
Život i stil

Naučna istraživanja su došla do odgovora na pitanje zašto deca ne vole brokoli

Dete koje se obraduje brokoliju, karfiolu ili kelju retko ko poznaje.
Foto: Pixabay/Shutterbug

Nedavno istraživanje australijske naučne agencije utvrdilo je da postoji naučni razlog zbog kojeg deca ne vole da jedu brokoli. Kako se navodi, uzrok tome su bakterije u ustima koje u kombinaciji sa enzimima zeljastog povrća proizvode neprijatan miris.

Dakle, nije u pitanju samo to što su izbirljivi – a često to nisu samo dece, već i veliki broj odraslih. Takođe, studija je pokazala da se u grupu povrća koju mnogi ne vole ubrajaju i karfiol, kelj i kupus.
Foto: Pixabay/Nope2601

Enzimi iz ovog povrća i iz bakterije koje se nalaze u ljudskoj pljuvački mogu da proizvedu neprijatne mirise u ustima. Odrasli s vremenom mogu da se priviknu na ovaj ukus, pa nije isključeno da će početi da ga jedu kad odrastu ako ga nisu jeli kao deca, piše klix.ba.

– Interakcije između zeljastog povrća i ljudske pljuvačke mogu uticati na razvoj mirisa u ustima, što se pak može povezati sa individualnom percepcijom i dopadanjem – rekli su naučnici.

Druge istraživačke grupe otkrile su značajne veze između pljuvačnog mikrobioma roditelja i dece, posebno majki i dece.

Prema navodima naučnika, zeljasto povrće sadrži spoj koji proizvodi snažan, sumporovit miris, koji kod mnogih izaziva gađenje. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih deca odbijaju da pojedu čak i zalogaj ovog zdravog zelenog povrća.

Recept dana: Brokoli čorba

Preuzmite android aplikaciju.