Početna > Svet
Svet

NATO i EU ruku pod ruku protiv Rusije

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Saveta EU Šarl Mišel su jutros, u NATO sedištu u Briselu, potpisali treću Zajedničku deklaraciju između ove dve organizacije. Na pres konferenciiji koja je usledila, oni su podržali i pozdravili vojnu pomoć koju su najavili Francuska i Nemačka za Ukrajinu.
nato
Foto: Wikimediacommons

„ Pozdravljam nove najave od SAD, Nemačke i Francuske koji će da pošalju nove tipove oklopnih borbenih vozila”. Izjavio je Stoltenberg i dodao da je posebno važno da to oružje mora takođe da dobije „neophodnu municiju, rezervne delove, trening i održavanje sistema”.

Zajednička deklaracija ima za cilj da pojača saradnju i koodinaciju nakon ruske invazije na Ukrajinu. Koja je, kako kaže deklaracija, narušila evropski bezbednosni poredak.

Za Stoltenberga, ova zajednička deklaracija „ potvrđuje da NATO ostaje osnova zajedničke odbrane i ključna organizacija za evro-atlantnsku bezbednost. Ali takođe priznaje vrednosti sposobne evropske odbrane koja doprinosi našoj bezbednosti”.

Ovaj dokument je ključna tačka za evroatlantsku bezbednost i stabilnost. NATO i EU podižu partnerstvo na viši nivo s obzirom na „pretnje i izazove” koji „evoluiraju po obimu i veličini” kako je izjavio Stoltenberg.

„ EU i NATO sada su spremni da podignu saradnju na više nivo. To znači da se okrenu prema rastućoj geo-strateškoj konkurenciji, problemu otpornosti i zaštiti kritične infrastrukture”, ističe šef Alijanse.

„Režim u Moskvi želi drugačiju Evropu, hoće da kontroliše sve susede i za njih demokratija i sloboda su pretnje. To će imate dugoročne posledice na našu bezbednost. Zato moramo da produžimo vitalnu trans-atlantsku NATO vezu i partnerstvo između EU i NATO i našu podršku Ukrajini”, izjavio je Stoltenberg. On je pozvao sve zemlje članice EU koje nisu članice NATO pakta, da se pridruže svim zajedničkim inicijativama.

Rusija nastavlja da razvija nuklearne strateške snage

 

Preuzmite android aplikaciju.