Почетна > Свет
Свет

НАТО и ЕУ руку под руку против Русије

Генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Савета ЕУ Шарл Мишел су јутрос, у НАТО седишту у Бриселу, потписали трећу Заједничку декларацију између ове две организације. На прес конференциији која је уследила, они су подржали и поздравили војну помоћ коју су најавили Француска и Немачка за Украјину.
нато
Фото: Wikimediacommons

„ Поздрављам нове најаве од САД, Немачке и Француске који ће да пошаљу нове типове оклопних борбених возила”. Изјавио је Столтенберг и додао да је посебно важно да то оружје мора такође да добије „неопходну муницију, резервне делове, тренинг и одржавање система”.

Заједничка декларација има за циљ да појача сарадњу и коодинацију након руске инвазије на Украјину. Која је, како каже декларација, нарушила европски безбедносни поредак.

За Столтенберга, ова заједничка декларација „ потврђује да НАТО остаје основа заједничке одбране и кључна организација за евро-атлантнску безбедност. Али такође признаје вредности способне европске одбране која доприноси нашој безбедности”.

Овај документ је кључна тачка за евроатлантску безбедност и стабилност. НАТО и ЕУ подижу партнерство на виши ниво с обзиром на „претње и изазове” који „еволуирају по обиму и величини” како је изјавио Столтенберг.

„ ЕУ и НАТО сада су спремни да подигну сарадњу на више ниво. То значи да се окрену према растућој гео-стратешкој конкуренцији, проблему отпорности и заштити критичне инфраструктуре”, истиче шеф Алијансе.

„Режим у Москви жели другачију Европу, хоће да контролише све суседе и за њих демократија и слобода су претње. То ће имате дугорочне последице на нашу безбедност. Зато морамо да продужимо виталну транс-атлантску НАТО везу и партнерство између ЕУ и НАТО и нашу подршку Украјини”, изјавио је Столтенберг. Он је позвао све земље чланице ЕУ које нису чланице НАТО пакта, да се придруже свим заједничким иницијативама.

Rusija nastavlja da razvija nuklearne strateške snage

 

Преузмите андроид апликацију.