Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Направите врт у тегли

Тераријуми су попут зен баште, забавни и опуштајући.
Pexels Katarzyna Modrrzejewska

Ако волите биљке, али немате довољно простора за башту, тераријум представљафеноменалан начин да негујете своју љубав и истовремено украсите ентеријер на уникатан начин.

Поред тога што је атрактиван и декоративан, тераријум је лак за одржавање и просто плени пажњу у којем год простору да се нађе.

Овај минијатуран екосистем представља колекцију малих, декоративних биљака које расту заједно у затвореном окружењу.

Креирање тераријума је једноставан посао, ништа компликованији од обичне садње цвећа, а права лепота огледа се у томе што је финални изглед тераријума непредвидив – развијаће се даље пред вашим очима.

Било да трагате за интересантним декором за ваш дом или желите да развијате своју љубав према биљкама и креативност, предлажемо да пробате да направите тераријум у пет једноставних корака.

Потребан материјал

Стаклена тегла
Шљунак или песак
Активни угаљ
Земља
Биљке
Мањи алат за баштованство

Фото: PrtSc/Instagram/cudesnaa_suma1
Тераријум се прави у пет једноставних корака:

1. Ставите шљунак на дно стаклене посуде

2. Додајте активни угаљ

3. Поставите земљу

4. Додајте биљке по вашем избору

5. Залијте корен биљака

Поступак

За израду тераријума потребна је посуда високих ивица или стаклена тегла са поклопцем. Посуда би требало да има велики отвор, како бисте руком могли да направите тераријум, а у обзир може да дође и она са уским отвором, али морате баратати штапићима или пинцетом.

Најпре поставите ситан шљунак или песак који ће служити за дренирање, а најбоље је поставити их у слоју 1,5 до 3 центиметра.

Активни угаљ прочишћава воду и један слој преко шљунка биће врло користан у вашем тераријуму.

Након претходна два слоја, на ред долази слој баштенске земље у дебљини 2 до 5 центиметра, у зависности од висине посуде.

Немојте користити већ постојећу земљу, јер може садржати микроорганизме, већ ону куповну.

Фото: PrtSc/Instagram/cudesna_suma1
Које биљке можете садити

Најчешће се постављају папрати и маховине. Међутим, у обзир долази велики број биљака по избору.

Погодне су и скоро све врсте маховина, која често представља централну фигуру тераријума. Најбоље је пронаћи врсту која не расте превише брзо, како не би прерасла тераријум.

Такође можете користити сукуленте и ваздушне биљке.

Одржавање биљака у тераријуму

* Ако биљке додирују ивице стаклених посуда или превише нарасту, потребно је чистим и дезинфикованим маказама подшишати их.

* Да бисте спречили пропадање и труљење, потребно је уклањати отпале или оштећене листове биљака.

* Важно је пратити кондензацију унутар посуде. Како вода кружи у природи, тако кружи унутар самог тераријума. Стварање маглице на унутрашњем зиду тераријума знак је довољне количине влаге унутар екосистема и да прскање још није потребно. Ако се кондензација скроз смањи или изостане, треба га попрскати малом количином дестиловане воде.

Фото: PrtSc/Instagram/cudesna_suma1

Ако се појаве крупне капи, тераријум треба отворити на неколико сати и затворити га да би се влага нивелисала или једноставно убрусом обрисати вишак влаге са зидова посуде – на тај начин спречава се труљење биљака и појава плесни.

* Светлост је битна за процес стварања фотосинтезе, виталне функције биљака, те је јако битно прилагодити положај тераријума у простору: сместите га на светло место, али не на оно директно изложено сунчевој светлости. У сезони грејања тераријум је потребно сместити даље од радијатора и других извора топлоте.

 

Преузмите андроид апликацију.