Početna > Život i stil
Život i stil

Napravite najukusniju zimnicu ove jeseni!

Kratak rok trajanja pojedinih sorti voća i povrća zahteva njihovu preradu, ako želimo da uživamo u njihovim plodovima i tokom zime. Zato su jesenji dani vreme kada domaćice vredno rade, pripremajući ukusnu zimnicu.
Foto: Pixabay/ cokolatetnica

Povrće je sastavni deo kiselih salata, koje su odličan prilog uz zimnice. Međutim, pored kiselih salata, mnogi za zimnicu spremaju i ajvar i pinđur.

Iako se pinđur i ajvar pripremaju od sličnih sastojaka, za pripremu pinđura potrebno je manje vremena.

Takođe, povrće u pinđuru se iseče na sitne komade, dok se potpuno samelje za ajvar.

Potrebni sastojci:
  • 3 kilograma paprike
  • 1,5 kilogram paradajza
  • 70 mililitara jabukovog sirćeta
  • 150 mililitara ulja
  • 50 grama šećera
  • jedna kašika soli
Način pripreme:

Papriku možete ispeći na roštilju ili u rerni, pa u veću posudu staviti foliju, pa poklopiti papriku i zatvoriti foliju da ne bi ušao vazduh. Ostavite povrće da se ohladi i omekša preko noći, jer će se lakše oljuštiti. Ujutru oljuštite paprike i skinite im kožicu. Zatim oljuštite paradajz, iseckajte ga i stavite u duboku šerpu i dodajte seckani beli luk. Kada paradajz potpuno omekša dodati seckani biber, peršun, so i šećer i sirće. Kuvajte oko sat vremena da postane gusta. Smeša se mora stalno mešati kako ne bi izgorela na dnu. Pinđur je gotov kada se smesa koju mešate odmah ne vrati u prvobitno stanje. Gustina pinjura će biti manje gustoće od ajvara. Gotovu pinjuru prebacite u prethodno sterilisane tegle. Okrenite tegle naopačke i ostavite da se ohlade i usisavaju.

Da li je zimnica naš lek? – Turšija i kiseli kupus kao prirodne apoteke

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake