Kratak rok trajanja pojedinih sorti voća i povrća zahteva njihovu preradu, ako želimo da uživamo u njihovim plodovima i tokom zime. Zato su jesenji dani vreme kada domaćice vredno rade, pripremajući ukusnu zimnicu.
Povrće je sastavni deo kiselih salata, koje su odličan prilog uz zimnice. Međutim, pored kiselih salata, mnogi za zimnicu spremaju i ajvar i pinđur.
Iako se pinđur i ajvar pripremaju od sličnih sastojaka, za pripremu pinđura potrebno je manje vremena.
Takođe, povrće u pinđuru se iseče na sitne komade, dok se potpuno samelje za ajvar.
Potrebni sastojci:
- 3 kilograma paprike
- 1,5 kilogram paradajza
- 70 mililitara jabukovog sirćeta
- 150 mililitara ulja
- 50 grama šećera
- jedna kašika soli
Način pripreme:
Papriku možete ispeći na roštilju ili u rerni, pa u veću posudu staviti foliju, pa poklopiti papriku i zatvoriti foliju da ne bi ušao vazduh. Ostavite povrće da se ohladi i omekša preko noći, jer će se lakše oljuštiti. Ujutru oljuštite paprike i skinite im kožicu. Zatim oljuštite paradajz, iseckajte ga i stavite u duboku šerpu i dodajte seckani beli luk. Kada paradajz potpuno omekša dodati seckani biber, peršun, so i šećer i sirće. Kuvajte oko sat vremena da postane gusta. Smeša se mora stalno mešati kako ne bi izgorela na dnu. Pinđur je gotov kada se smesa koju mešate odmah ne vrati u prvobitno stanje. Gustina pinjura će biti manje gustoće od ajvara. Gotovu pinjuru prebacite u prethodno sterilisane tegle. Okrenite tegle naopačke i ostavite da se ohlade i usisavaju.
Da li je zimnica naš lek? – Turšija i kiseli kupus kao prirodne apoteke
Preuzmite android aplikaciju.