Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Направите најукуснију зимницу ове јесени!

Кратак рок трајања појединих сорти воћа и поврћа захтева њихову прераду, ако желимо да уживамо у њиховим плодовима и током зиме. Зато су јесењи дани време када домаћице вредно раде, припремајући укусну зимницу.
Фото: Pixabay/ cokolatetnica

Поврће је саставни део киселих салата, које су одличан прилог уз зимнице. Међутим, поред киселих салата, многи за зимницу спремају и ајвар и пинђур.

Иако се пинђур и ајвар припремају од сличних састојака, за припрему пинђура потребно је мање времена.

Такође, поврће у пинђуру се исече на ситне комаде, док се потпуно самеље за ајвар.

Потребни састојци:
  • 3 килограма паприке
  • 1,5 килограм парадајза
  • 70 милилитара јабуковог сирћета
  • 150 милилитара уља
  • 50 грама шећера
  • једна кашика соли
Начин припреме:

Паприку можете испећи на роштиљу или у рерни, па у већу посуду ставити фолију, па поклопити паприку и затворити фолију да не би ушао ваздух. Оставите поврће да се охлади и омекша преко ноћи, јер ће се лакше ољуштити. Ујутру ољуштите паприке и скините им кожицу. Затим ољуштите парадајз, исецкајте га и ставите у дубоку шерпу и додајте сецкани бели лук. Када парадајз потпуно омекша додати сецкани бибер, першун, со и шећер и сирће. Кувајте око сат времена да постане густа. Смеша се мора стално мешати како не би изгорела на дну. Пинђур је готов када се смеса коју мешате одмах не врати у првобитно стање. Густина пињура ће бити мање густоће од ајвара. Готову пињуру пребаците у претходно стерилисане тегле. Окрените тегле наопачке и оставите да се охладе и усисавају.

Da li je zimnica naš lek? – Turšija i kiseli kupus kao prirodne apoteke

Преузмите андроид апликацију.