Iako je čaj posebna biljka od čijih listova se pravi istoimeni vrući aromatični napitak, kod nas je uobičajeno da se čajem nazivaju sva pića napravljena u vreloj vodi od infuzije bilja, začina ili suvog voća.
Ispod je recept za pravljenje ledenog čaja, idealnog za osveženje u vrelim letnjim danima.
Ne postoji ništa merljivo osvežavajuće kao šolja domaćeg ledenog čaja tokom vrelog letnjeg dana. Ovaj lagani i osvežavajući napitak ne može biti lakši za pripremu, prilično je jeftin, a ako se ne preteruje sa zaslađivanjem, veoma je zdrav. Osim toga, možete ga napraviti unapred i držati u frižideru danima.
Većina nas i dalje priprema ledeni čaj sa toplom vodom kod kuće, ali bilo bi dobro znati i verziju hladnog zavarivanja. Sve su popularniji kokteli sa hladno varenom kafom, ali i čajem – pa, ako želite da pratite trendove, pročitajte ovaj tekst do kraja i saznajte o čemu se tačno radi kada je hladan čaj u pitanju priprema.
Kako napraviti hladni ledeni čaj?
Tehnika pripreme zahteva da se listovi ili kesice koje ste izabrali dugo namakaju u hladnoj vodi ili vodi sobne temperature. Tako polako, koristeći vreme, a ne temperaturu, njihovi ukusi se oslobađaju.
Potopite kesice čaja u vodu i ostavite posudu na sobnoj temperaturi oko 30 minuta do sat vremena, a zatim stavite u frižider preko noći, oko osam sati. Sledećeg jutra, procedite i uživajte.
Toplota ističe taninske, gorke ukuse u crnom i zelenom čaju (i kafi!). Bez upotrebe visokih temperatura, na ovaj način ćete dobiti veoma lagan i osvežavajući čaj sa ukusom koji se jednostavno ne može pobediti.
Ako ste koristili visokokvalitetne kesice čaja, možete ih ponovo namočiti sledeće noći i ostaviti da odstoje duže (pa možda 16 umesto prvobitnih osam sati). Ukus će biti malo „lakši“, ali ćete i dalje dobiti odličan hladan napitak.
Važna napomena – jedna kesica ili kašičica listova nije dovoljna, preporučuje se upotreba tri do četiri kesice/kafene kašike po litru vode.
Predlog:
Stavite 8 kesica čaja na dno staklene posude sa poklopcem Vrećice čaja prelijte sa 8 šoljica hladne vode ili vode sobne temperature i lagano promešajte.
Kada prođe dovoljno vremena, poslužite sa ledom i svežim limunom. Ako dodajete med, pomešajte ga sa malo tople vode i onda ide u ledeni čaj.
Na taj način izbegavate stvaranje grudvica u čaju.
Ovom ledenom napitku možete dodati bobičasto voće, kriške narandže ili limuna, svežu nanu, narezani krastavac, komadiće lubenice, kriške breskve i još mnogo toga.
Preuzmite android aplikaciju.