Иако је чај посебна биљка од чијих листова се прави истоимени врући ароматични напитак, код нас је уобичајено да се чајем називају сва пића направљена у врелој води од инфузије биља, зачина или сувог воћа.
Испод је рецепт за прављење леденог чаја, идеалног за освежење у врелим летњим данима.
Не постоји ништа мерљиво освежавајуће као шоља домаћег леденог чаја током врелог летњег дана. Овај лагани и освежавајући напитак не може бити лакши за припрему, прилично је јефтин, а ако се не претерује са заслађивањем, веома је здрав. Осим тога, можете га направити унапред и држати у фрижидеру данима.
Већина нас и даље припрема ледени чај са топлом водом код куће, али било би добро знати и верзију хладног заваривања. Све су популарнији коктели са хладно вареном кафом, али и чајем – па, ако желите да пратите трендове, прочитајте овај текст до краја и сазнајте о чему се тачно ради када је хладан чај у питању припрема.
Како направити хладни ледени чај?
Техника припреме захтева да се листови или кесице које сте изабрали дуго намакају у хладној води или води собне температуре. Тако полако, користећи време, а не температуру, њихови укуси се ослобађају.
Потопите кесице чаја у воду и оставите посуду на собној температури око 30 минута до сат времена, а затим ставите у фрижидер преко ноћи, око осам сати. Следећег јутра, процедите и уживајте.
Топлота истиче танинске, горке укусе у црном и зеленом чају (и кафи!). Без употребе високих температура, на овај начин ћете добити веома лаган и освежавајући чај са укусом који се једноставно не може победити.
Ако сте користили висококвалитетне кесице чаја, можете их поново намочити следеће ноћи и оставити да одстоје дуже (па можда 16 уместо првобитних осам сати). Укус ће бити мало „лакши“, али ћете и даље добити одличан хладан напитак.
Важна напомена – једна кесица или кашичица листова није довољна, препоручује се употреба три до четири кесице/кафене кашике по литру воде.
Предлог:
Ставите 8 кесица чаја на дно стаклене посуде са поклопцем Врећице чаја прелијте са 8 шољица хладне воде или воде собне температуре и лагано промешајте.
Када прође довољно времена, послужите са ледом и свежим лимуном. Ако додајете мед, помешајте га са мало топле воде и онда иде у ледени чај.
На тај начин избегавате стварање грудвица у чају.
Овом леденом напитку можете додати бобичасто воће, кришке наранџе или лимуна, свежу нану, нарезани краставац, комадиће лубенице, кришке брескве и још много тога.
Преузмите андроид апликацију.