Šargarepa je bogata karotenoidima poput beta karotena i retinola, koji se u organizmu transformišu u vitamin A.
Ova važna hranljiva materija jača imunitet organizma, snižava šećer u krvi i odličan je saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.
Vitamin A je neophodan za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, balansira hormone u telu i služi kao odbrana od infekcija.
Evo namirnica koje su bolji snabdevači vitaminom A od čak i šargarepe.
Bundeva
Sto grama ovog ukusnog jesenjeg voća sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14.100 jedinica retinola, što zadovoljava približno polovinu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrednih hranljivih materija ćete naći čak i u pitama, ali ih treba zadržati. imajte na umu da ćete u ovom obliku uneti i značajnu količinu šećera i masti.
Slatki krompir
Slatki krompir zadovoljava potrebe za ugljenim hidratima i istovremeno obezbeđuje obilje vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom krompiru naći ćete više od 1 miligrama beta-karotena i 21.000 jedinica retinola, čime se zadovoljava većina potreba za ovu vrednu hranljivu materiju. Vitamin A poboljšava vid, pomaže u razvoju kostiju i zdravlju kože, balansira hormone u telu i služi kao odbrana od infekcija.
Kelj
Ovo lisnato i pristupačno povrće ne zove se bez veze superhrana. Sto grama kelja sadrži čak 28.000 jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena. Pored toga, nudi bogatstvo vitamina C i K, što ga čini odličnim saveznikom lepote i zdravlja.
Preuzmite android aplikaciju.