Početna > Život i stil
Život i stil

Namirnice koje sadrže najveće količine vitamina D

Vitamin D je vitamin koji pomaže u boljoj apsorpciji kalcijuma i fosfora u telu, ima glavnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju.

Pored svoje glavne uloge (na homeostazi kalcijuma i kostiju), vitamin D ima i druge važne uloge, među kojima je i sposobnost da deluje direktno na imuni odgovor organizma. Naše telo ovaj vitamin proizvodi samo kada je koža izložena sunčevoj svetlosti, ali ga unosimo u organizam i hranom.

Evo namirnica koje sadrže najveće količine vitamina D:
Losos

Losos je poznata masna riba i u svakom slučaju jedan je od najboljih izvora vitamina D.

Mleko

Oduvek je bilo poznato da je mleko izvor kalcijuma, ali da li ste znali da ono može biti i izvor vitamina D? I kravlje i sojino mleko su bogate vitaminom D, čija konzumacija poboljšava funkcionisanje vašeg organizma.

Sok od pomorandže

Oni koji nemaju intoleranciju na laktozu i ne vole biljno mleko uvek mogu da doručkuju sveže ceđenu pomorandžu. Narandža je puna vitamina D i savršen je izbor za početak dana.

Žumance

Žumance se možda nikada nije smatralo veoma zdravim delom jajeta, ali možemo potvrditi da sadrži vitamin D koji je neophodan za funkcionisanje organizma. Sada se možete opustiti i jesti više jaja.

Pečurke

Sa izuzetkom biljnog mleka i soka od pomorandže, pečurke su jedini izvor vitamina D koji nije životinjski.

Crveno meso

Iako crveno meso nije najzdravija vrsta mesa, važno je da ga ponekad uključite u ishranu. Posebno one vrste bogate vitaminom D, naime govedina i jagnjetina.

Konzervirana tunjevina

Konzervirana tunjevina je odličan prirodni izvor vitamina D, a dobra stvar je što je to lako dostupna hrana za koju ne morate da izdvajate mnogo novca.

Žitarice i ovsena kaša

Iako nisu toliko bogate vitaminom D, žitarice i ovsena kaša vam svakako mogu pomoći da podignete nivo vitamina D u telu.

Recept dana: Prolećno varivo

Preuzmite android aplikaciju.