Zdravlje srca u velikoj meri zavisi od vrste masti koju konzumiramo. Iako su masti neophodan deo uravnotežene ishrane, nisu sve masti iste. Neki su izuzetno nezdravi, kao što su oni koji se nalaze u prženoj ili visoko prerađenoj hrani.
S druge strane, zdrave masti, kao što su mononezasićene i polinezasićene masti koje se nalaze u hrani kao što su avokado, maslinovo ulje, orasi i masna riba igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca.
Izdvojamo četiri vrste zdravih masti koje bi trebalo češće da se konzumiraju kako bi se poboljšalo zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjio nivo holesterola.
Avokado
Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima koje doprinose osećaju sitosti i smanjuju ukupan unos kalorija. Pored toga, avokado sadrži mononezasićene masti koje pomažu u smanjenju „lošeg“ holesterola (LDL). Manje poznata činjenica je da je ova superhrana bogata kalijumom koji je ključan za zdravlje srca i smanjenje rizika od srčanih oboljenja.
Avokado je bogat mononezasićenim mastima koje smanjuju nivo lošeg holesterola i povećavaju dobar holesterol. Takođe pruža osećaj sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija.
Masne ribe
Masne ribe, kao što su losos, skuša i sardine, bogate su omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Ove masti su neophodne za mnoge telesne funkcije i povezane su sa promovisanjem gubitka težine.
Losos, skuša i sardine bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju trigliceride i rizik od srčanih oboljenja. Omega-3 takođe podržavaju gubitak težine poboljšavajući metaboličko zdravlje.
Orasi
Mononezasićene i polinezasićene masti u orašastim plodovima pomažu u smanjenju LDL holesterola, poznatog kao „loš“ holesterol. Pored toga, povećavaju nivo HDL holesterola, „dobrog“ holesterola, koji pomaže u uklanjanju LDL iz arterija.
Bademi, orasi i pistacije su odlični izvori zdravih masti, vlakana i proteina. Pomažu u snižavanju holesterola i održavanju osećaja sitosti, sprečavajući prejedanje.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masti, posebno oleinsku kiselinu, koja je poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Ove masti pomažu u smanjenju nivoa LDL holesterola, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih oboljenja.
Ekstra devičansko maslinovo ulje je bogato antioksidansima i mononezasićenim mastima, koje smanjuju upale i poboljšavaju nivo holesterola. To je ključni sastojak mediteranske dijete koja je zdrava za srce.
Smršali ste i nije bilo lako, ali još je teže da zadržite željenu kilažu! Evo kako da je održite!
Preuzmite android aplikaciju.