Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које могу да снизе холестерол

Здравље срца у великој мери зависи од врсте масти коју конзумирамо. Иако су масти неопходан део уравнотежене исхране, нису све масти исте. Неки су изузетно нездрави, као што су они који се налазе у прженој или високо прерађеној храни.
Фото: Pixabay/Mohamed_hassan

С друге стране, здраве масти, као што су мононезасићене и полинезасићене масти које се налазе у храни као што су авокадо, маслиново уље, ораси и масна риба играју кључну улогу у одржавању здравља срца.

Издвојамо четири врсте здравих масти које би требало чешће да се конзумирају како би се побољшало здравље кардиоваскуларног система и смањио ниво холестерола.

Авокадо

Авокадо је богат влакнима и здравим мастима које доприносе осећају ситости и смањују укупан унос калорија. Поред тога, авокадо садржи мононезасићене масти које помажу у смањењу „лошег“ холестерола (ЛДЛ). Мање позната чињеница је да је ова суперхрана богата калијумом који је кључан за здравље срца и смањење ризика од срчаних обољења.

Авокадо је богат мононезасићеним мастима које смањују ниво лошег холестерола и повећавају добар холестерол. Такође пружа осећај ситости, смањујући укупни унос калорија.

Масне рибе

Масне рибе, као што су лосос, скуша и сардине, богате су омега-3 масним киселинама, посебно ЕПА (еикозапентаенска киселина) и ДХА (докозахексаенска киселина). Ове масти су неопходне за многе телесне функције и повезане су са промовисањем губитка тежине.

Лосос, скуша и сардине богати су омега-3 масним киселинама, које смањују триглицериде и ризик од срчаних обољења. Омега-3 такође подржавају губитак тежине побољшавајући метаболичко здравље.

Ораси

Мононезасићене и полинезасићене масти у орашастим плодовима помажу у смањењу ЛДЛ холестерола, познатог као „лош“ холестерол. Поред тога, повећавају ниво ХДЛ холестерола, „доброг“ холестерола, који помаже у уклањању ЛДЛ из артерија.

Бадеми, ораси и пистације су одлични извори здравих масти, влакана и протеина. Помажу у снижавању холестерола и одржавању осећаја ситости, спречавајући преједање.

Маслиново уље

Маслиново уље садржи мононезасићене масти, посебно олеинску киселину, која је позната по својим здравственим предностима. Ове масти помажу у смањењу нивоа ЛДЛ холестерола, што је кључно за смањење ризика од срчаних обољења.

Екстра девичанско маслиново уље је богато антиоксидансима и мононезасићеним мастима, које смањују упале и побољшавају ниво холестерола. То је кључни састојак медитеранске дијете која је здрава за срце.

Smršali ste i nije bilo lako, ali još je teže da zadržite željenu kilažu! Evo kako da je održite!

Преузмите андроид апликацију.