Učinite uslugu svom zdravlju tokom zimskih meseci sa ovom hranom bogatom vitaminom D.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2021/06/perle-vitamin-d-pixabay-300x167.jpg)
Pošto većinu vitamina D koji nam je potreban dobijamo direktnom sunčevom svetlošću, možemo početi da osećamo nedostatak ovog vitamina tokom godišnjih doba kada nema toliko sunčeve svetlosti dnevno. Ovaj važan nutrijent povezan je sa zdravljem naših kostiju i mozga, pa ako ga ne dobijamo dovoljno od sunca, važno je da u svakodnevnu ishranu uključimo više namirnica sa vitaminom D.
Bele pečurke izložene ultraljubičastom svetlu
Zvuči čudno, ali kada su pečurke izložene sunčevoj svetlosti ili UV lampama (ultraljubičastom svetlu), one mogu stvoriti visok nivo vitamina D2.. U stvari, ovaj metod dovodi do pečuraka sa višim nivoom vitamina D od većine namirnica koje sadrže vitamin D.
Riblje ulje
Riblje ulje se uzima iz tkiva masnih riba i predstavlja način da se iskoriste prednosti omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi, a da se riba zapravo ne jede. Utvrđeno je da riblje ulje pomaže u smanjenju bolova kod pacijenata sa artritisom, kontroliše krvni pritisak i holesterol i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Pored ovih prednosti, dobijate i oko 75 procenata dnevne vrednosti vitamina D sa samo jednom kašičicom ribljeg ulja.
Konzervirane sardine
Sardine u konzervi su jednostavan i pristupačan način da dobijete više vitamina D za vaše kosti i mozak. Slično konzerviranoj tunjevini, možete jesti sardine direktno iz konzerve, staviti ih na krekere ili napraviti sendvič sa salatom od sardina sa majonezom, mladim lukom i omiljenim začinima.
Preuzmite android aplikaciju.