Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирница која помаже да боље заспите и повећате коефицијент интелигенције

Редовна конзумација рибе помаже људима да заспу и утиче и на повећање коефицијента интелигенције, наводи се у студији коју је објавио Универзитет у Пенсилванији.
Фото: Unsplash/Jeshoots com

Истраживачи су открили и да деца која једу рибу барем једном недељно боље заспу и имају већи коефицијент интелигенције за скоро пет поена.

Наиме, риба је пуна омега-3 масних киселина – масти која носи бројне здравствене предности.

„Неуронима су потребне омега-3 масне киселине за правилну структуру и функцију цћелијске мембране“, објашњава неуролог Дон Вон важност исхране богате рибом.

Док су претходне студије показале везу између потрошње омега – 3 и побољшане интелигенције, ниједна није успоставила везу између побољшаног сна, интелигенције и конзумирања рибе.

Фото: Pexels/Dana Tentis

Студија је обухватила 541 дете у Кини, скоро равномерно подељено између дечака и девојчица.

Истраживачи су пратили колико једу рибу заједно са перформансама деце на вербалним и невербалним тестовима вештина као што су речник и кодирање, а родитељи евидентирали колико су деца спавала.

Након што су сви подаци прикупљени и анализирани, истраживачи су открили да су деца која су јела рибу најмање једном недељно постигла 4,8 поена више на испитима за интелигенцију од оних која су рибу јела „ретко“ или „никад“.

Они који су редовно јели рибу такође су боље спавали.

„Сан је неопходан за здравље и функцију мозга. Мозак консолидује важне успомене, заборавља бескорисне информације и наставља да вежба вештине научене током дана“, каже др Вон.

Фото: Unsplash/Dаkota Corbin

Истраживачи из тима су такође приметили да је лош сан често праћен антисоцијалним понашањем, лошом когницијом и низом других проблема – који би се сви могли смањити повећањем количине рибе или омега-3 масних киселина у исхрани.

„Јасно је да омега-3 масне киселине утичу на структуру мозга и перформансе. Не знамо праву количину конзумирања, тако да је свакако могуће да повећани унос омега-3 исхраном може довести до малих побољшања у когницији, са побољшаним спавањем као посредничким фактором“, закључио је др Вон.

Brza hrana razvija autoimune bolesti, osim ako nemate jedan faktor koji vas može zaštititi

Преузмите андроид апликацију.