Početna > Život i stil
Život i stil

Najlakši način da savršeno ogulite kuvano jaje

Veoma je jednostavan postupak savršeno oguliti jaja.
Foto: Pixabay/Bru-nO
Stavite hladna jaja u toplu vodu

Mnogi će reći da je za kuvanje tvrdo kuvanog jajeta najbolje staviti hladno jaje u hladnu vodu i sačekati da voda proključa. Međutim, iskustvo korisnika na internetu pokazalo je da je lakše oljuštiti jaje ako hladna jaja iz frižidera pažljivo stavite u toplu vodu. Jaje se neće razbiti ako ga kašikom ili kutlačom spustite u vodu.

Dodajte kašičicu sode bikarbone

Dodajte kašičicu sode bikarbone u vrelu vodu. Soda bikarbona povećava alkalnost vode, što, zauzvrat, pomaže da se belanca odvoje od unutrašnje membrane jajeta i tako olakšava ljuštenje jajeta. Nakon što stavite sodu bikarbonu u vodu, pustite da se jaje kuva oko 12 minuta.

Zatim izvadite jaja iz vode, ohladite ih i uživajte u laganom pilingu. Ako kuvano jaje potopite u hladnu vodu sa komadićima leda, zaustavićete proces dalje toplotne obrade i dodatno olakšati proces.

Ne morate da kupujete bela i skuplja jaja za Uskrs – uz ovaj trik možete sami da ih izbelite

Preuzmite android aplikaciju.