Početna > Putovanja
Putovanja

Najinteresantnija groblja Evrope

Kada putujemo često smo u potrazi za parkovima, muzejima, informacijama o prošlosti ili znamenitim ličnostima grada ili zemlje koju posećujemo. Postoje mesta koja nam pružaju sve ovo, i to besplatno, ali koja uglavnom nisu deo uobičajenih turističkih ruta: groblja.

Ako zanemarimo njihovu (nepravedno stečenu) lošu reputaciju scenarija za horor filmove, i posmatramo groblja kao muzeje na otvorenom i botaničke bašte, što često jesu, oživećemo jednu potpuno novu dimenziju putovanja, upoznati autentičnosti određenog mesta i naučiti važne lekcije iz istorije kroz zaboravljene priče ispričane kroz spomenike.

Predstavljamo vam zato pet najinteresantnijih groblja u Evropi, koja definitivno vredi obići.

Foto: Pixabay/Hermann
Per Lašez – Pariz, Francuska

Na najvećem pariskom groblju u miru, tišini i senci stogodišnjih javora žive duhovi Oskara Vajlda, Šopena, Džima Morisona, Gertrude Stajn, Balzaka, Marsela Prusta, Edit Pjaf i drugih velikana prošlih vremena.

Per Lašez zvanično je najposećenije groblje na svetu i predstavlja savršeno mesto za beg iz haotičnih gradskih ulica. Šetnja vijugavim kaldrmisanim stazama nalik je putovanju kroz istoriju, ali i na posetu svojevrsnoj galeriji na otvorenom budući da su neke od statua koje ukrašavaju grobnice prava umetnička dela.

Foto: Pixabay/Nicolas Debraypoint com

Stilovi su najrazličitiji, od gotike do art dekoa, a postoje čak i grobnice u obliku piramida. U isto vreme, to je i ogroman park sa preko pet hiljada stabala.

Prazereš – Lisabon, Portugal

Među turistima popularni žuti tramvaj broj 28 vijuga kroz uske i strme ulice Lisabona, a poslednja stanica mu je prelepo gradsko groblje Prazereš.

Foto: Unsplash/Konstantina Zag

Osnovano u prvoj polovini 19. veka, kako bi se sahranile brojne žrtve epidemije kolere, danas je ovo groblje sa svojim čempresima i raspevanim pticama jedno od skrivenih dragulja Lisabona.

Foto: Pixabay/2427999

Iz njega se pruža divan pogled na reku Težo i most “25. april”, jedan od zaštitnih znakova grada, a za razliku od drugih gradskih vidikovaca ovaj na groblju je uglavnom prazan. Na groblju Prazereš nalazi se najveći privatni mauzolej u Evropi – grobnica vojvode od Palmele, sa oko 200 sahranjenih članova i prijatelja porodice.

Veselo groblje – Sapanca, Rumunija

“Veselo groblje” na severu Rumunije sa svojim spomenicima kojima preovladava plava boja nosi titulu najšarenijeg u Evropi.

Za razliku od uobičajenog doživaljavanja smrti kao loše vesti, osnivač Veselog groblja sledio je ideje Zalmokisisa, boga tračkih Dačana, prastanovnika Rumunije, koji je smrt propagirao kao događaj koji treba dočekati u veselju jer predstavlja put u novi, večni život.

Foto: Shutterstock/Mikadun

Danas je za šarene spomenike koji zanimljivim i često duhovitim ilustracijama i stihovima u prvom licu predstavljaju život umrlih, zadužen lokalni pop sa svojim šegrtima.

Na groblju ne važi maksima “o pokojniku sve najlepše” jer je prioritet prikazati sahranjene u što realnijem svetlu. Shodno tome, neki pokojnici su nacrtani kao pijanice u kafani, drugi kako se udvaraju tuđim ženama, i tu kako kaže pop zadužen za dizajn spomenika – nema ljutnje.

Broj spomenika raste iz godine u godinu, trenutno ih ima oko hiljadu, a groblje predstavlja jednu od najposećenih turističkih atrakcija Rumunije.

Mirogoj – Zagreb, Hrvatska

Jedno od najlepših groblja Jugoslavije, inspirisano italijanskim renesansnim grobljima, nalazi se u Zagrebu, na obroncima Medvednice. Osim što je mesto večitog počinka velikana kao što su između ostalog, Josip Lisinski, Miroslav Krleža, Ivana Brlić Mažuranić, Dražen Petrović, Mirogoj je i svojevrsna galerija na otvorenom i jedan od najlepših parkova Zagreba.

Foto: Pixabay/Goran H

Posebnu pažnju privlače njegove elegantne “arkade” i stubovi prekriveni bršljenom, remek delo austrijskog arhitekte Hermana Bolea, kao i spoljašnji deo inspirisan engleskim parkovima. U šetnji kroz Mirogoj nailazimo i na brojna umetnička dela poznatih kipara kao što su Ivan Meštrović, Antun Augustinčić i drugi.

Američko groblje – Normandija, Francuska
Foto: Pixabay/Hervechavenes

Američko groblje u Normandiji liči na svima nama poznata groblja iz američkih filmova. Besprekorni zeleni travnjak, uredno poređani krstovi, svečana atmosfera mira i tišine koja čuva uspomene na neka od najvećih stradanja u istoriji čovečanstva.

Ovo groblje je posebno baš zato što ne liči na tipična evropska groblja, ali i zbog činjenica da se nalazi uz sam Atlantski okean, u neposrednoj blizini lokacija značajnih u Drugom svetskom ratu, kao što je plaža Omaha na kojoj su se iskrcavali američki vojnici.

Na ovom groblju pokopani su posmrtni ostaci 9.388 američkih vojnika od kojih je većina ubijena tokom invazije na Normandiju, a tu je i dirljivi memorijal posvećen onima čija tela nikada nisu pronađena.

Autor teksta: N. K.

Najčudniji festivali u Evropi

Preuzmite android aplikaciju.