Почетна > Путовања
Путовања

Најинтересантнија гробља Европе

Када путујемо често смо у потрази за парковима, музејима, информацијама о прошлости или знаменитим личностима града или земље коју посећујемо. Постоје места која нам пружају све ово, и то бесплатно, али која углавном нису део уобичајених туристичких рута: гробља.

Ако занемаримо њихову (неправедно стечену) лошу репутацију сценарија за хорор филмове, и посматрамо гробља као музеје на отвореном и ботаничке баште, што често јесу, оживећемо једну потпуно нову димензију путовања, упознати аутентичности одређеног места и научити важне лекције из историје кроз заборављене приче испричане кроз споменике.

Представљамо вам зато пет најинтересантнијих гробља у Европи, која дефинитивно вреди обићи.

Фото: Pixabay/Hermann
Пер Лашез – Париз, Француска

На највећем париском гробљу у миру, тишини и сенци стогодишњих јавора живе духови Оскара Вајлда, Шопена, Џима Морисона, Гертруде Стајн, Балзака, Марсела Пруста, Едит Пјаф и других великана прошлих времена.

Пер Лашез званично је најпосећеније гробље на свету и представља савршено место за бег из хаотичних градских улица. Шетња вијугавим калдрмисаним стазама налик је путовању кроз историју, али и на посету својеврсној галерији на отвореном будући да су неке од статуа које украшавају гробнице права уметничка дела.

Фото: Pixabay/Nicolas Debraypoint com

Стилови су најразличитији, од готике до арт декоа, а постоје чак и гробнице у облику пирамида. У исто време, то је и огроман парк са преко пет хиљада стабала.

Празереш – Лисабон, Португал

Међу туристима популарни жути трамвај број 28 вијуга кроз уске и стрме улице Лисабона, а последња станица му је прелепо градско гробље Празереш.

Фото: Unsplash/Konstantina Zag

Основано у првој половини 19. века, како би се сахраниле бројне жртве епидемије колере, данас је ово гробље са својим чемпресима и распеваним птицама једно од скривених драгуља Лисабона.

Фото: Pixabay/2427999

Из њега се пружа диван поглед на реку Тежо и мост “25. април”, један од заштитних знакова града, а за разлику од других градских видиковаца овај на гробљу је углавном празан. На гробљу Празереш налази се највећи приватни маузолеј у Европи – гробница војводе од Палмеле, са око 200 сахрањених чланова и пријатеља породице.

Весело гробље – Сапанца, Румунија

“Весело гробље” на северу Румуније са својим споменицима којима преовладава плава боја носи титулу најшаренијег у Европи.

За разлику од уобичајеног доживаљавања смрти као лоше вести, оснивач Веселог гробља следио је идеје Залмокисиса, бога трачких Дачана, прастановника Румуније, који је смрт пропагирао као догађај који треба дочекати у весељу јер представља пут у нови, вечни живот.

Фото: Shutterstock/Mikadun

Данас је за шарене споменике који занимљивим и често духовитим илустрацијама и стиховима у првом лицу представљају живот умрлих, задужен локални поп са својим шегртима.

На гробљу не важи максима “о покојнику све најлепше” јер је приоритет приказати сахрањене у што реалнијем светлу. Сходно томе, неки покојници су нацртани као пијанице у кафани, други како се удварају туђим женама, и ту како каже поп задужен за дизајн споменика – нема љутње.

Број споменика расте из године у годину, тренутно их има око хиљаду, а гробље представља једну од најпосећених туристичких атракција Румуније.

Мирогој – Загреб, Хрватска

Једно од најлепших гробља Југославије, инспирисано италијанским ренесансним гробљима, налази се у Загребу, на обронцима Медведнице. Осим што је место вечитог починка великана као што су између осталог, Јосип Лисински, Мирослав Крлежа, Ивана Брлић Мажуранић, Дражен Петровић, Мирогој је и својеврсна галерија на отвореном и један од најлепших паркова Загреба.

Фото: Pixabay/Goran H

Посебну пажњу привлаче његове елегантне “аркаде” и стубови прекривени бршљеном, ремек дело аустријског архитекте Хермана Болеа, као и спољашњи део инспирисан енглеским парковима. У шетњи кроз Мирогој наилазимо и на бројна уметничка дела познатих кипара као што су Иван Мештровић, Антун Аугустинчић и други.

Америчко гробље – Нормандија, Француска
Фото: Pixabay/Hervechavenes

Америчко гробље у Нормандији личи на свима нама позната гробља из америчких филмова. Беспрекорни зелени травњак, уредно поређани крстови, свечана атмосфера мира и тишине која чува успомене на нека од највећих страдања у историји човечанства.

Ово гробље је посебно баш зато што не личи на типична европска гробља, али и због чињеница да се налази уз сам Атлантски океан, у непосредној близини локација значајних у Другом светском рату, као што је плажа Омаха на којој су се искрцавали амерички војници.

На овом гробљу покопани су посмртни остаци 9.388 америчких војника од којих је већина убијена током инвазије на Нормандију, а ту је и дирљиви меморијал посвећен онима чија тела никада нису пронађена.

Аутор текста: Н. К.

Najčudniji festivali u Evropi

Преузмите андроид апликацију.