Почетна > Србија
Србија

Најбоље очувано средњовековно утврђење – Бачка тврђава (ВИДЕО)

Најбоље очувано средњевековно утврђење у Војводини налази се управо на територији општине Бач.
Фото: daibau Magazin

Тврђава подигнута у 14. веку значајан је споменик ширења граница краљевства Роберта Анжујског, а данас представља јединствен локалитет који сведочи о континуитету живота и урбаног развоја Подунавља.

Трапезоидно утврђење сазидано од опеке, обухватало је више објеката карактеристичних за архитектуру европских средњевековних фортификација.

Донжон кула квадратне основе са готичком капелом истиче се по оријентацији дијагонала према странама света, док је кружна кула са балконима и спиралним степеништем јединствен пример оваквог стила фортификационе архитектуре у Србији.

Оријентација кула према језеру чак је и у путописима из 17. века описана као „косморама”, а читав амбијент утврђења поређен је са царским одмаралиштима широм Европе.

Декоративни елементи палата изведени су од опеке, са детаљима од теракоте и камена, а целовитост амбијента по угледу на европска утврђења, тврђава у Бачу добила је у 15. веку, продубљивањем водених ровова око тврђаве.

Стварање целокупног визуелног израза тврђаве истовремено се ослањало на архитектонске детаље, али и на природно окружење равнице са Дунавом у близини, и реком Мостонгом, чији је меандар формирао узвишење на ком је тврђава подигнута.

Здање је напуштено 1704. године, да би 1948. добило статус споменика културе. Данас је донжон кула у потпуности реконструисана, и доступна за посете туристима, којима се пружа могућност да виде аутентични крајолик средњевековног утврђења, наглашен естетиком рушевина које сведоче о протоку времена на овим просторима.

Пут Бачка Паланка – Нови Сад у новом руху

Преузмите андроид апликацију.