Početna > Život i stil
Život i stil

Najbolje namirnice koje možete pojesti za doručak

Uravnotežen doručak obično uključuje proteine, vlakna i niz hranljivih materija. Ako tražite ideju za zdrav jutarnji obrok, isprobajte jednostavne opcije kao što su jaja, tost od celog zrna pšenice sa prelivima, orašastim plodovima i zelenim čajem.
Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Doručak je odličan način za početak dana. Hranjiv doručak može da vam pruži dugotrajnu energiju i da vas održi sitima satima. Dobar doručak je obično bogat vlaknima, proteinima, zdravim mastima i mikronutrijentima.

Neke komercijalne namirnice za doručak mogu biti bogate šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima i aditivima, međutim, umesto toga možete probati neke sveže opcije bogate hranljivim materijama.

Jaja su lak i hranljiv izbor za doručak.

Oni obezbeđuju proteine koji su neophodni za rast i održavanje mišića. Oni takođe mogu da vam daju osećaj sitosti. U studiji iz 2020., ljudi koji su jeli jaja i tost za doručak prijavili su znatno manje gladi od onih koji su jeli žitarice, što sugeriše da veći unos proteina – 25 grama naspram 11 grama – podstiče veću sitost.

Grupa sa jajima je takođe jela manje kalorija za ručkom, što sugeriše da jaja mogu pomoći u kontroli težine.

Grčki jogurt je odlična opcija za brzi doručak.

Ima manje kalorija od mnogih drugih izvora proteina. Porcija od 1 šolje (245 grama) sadrži 25 grama proteina, ali samo 149 kalorija.

Kafa sadrži kofein, molekul koji podstiče budnost, poboljšava raspoloženje i povećava fizičke i mentalne sposobnosti.

Takođe može da sadrži brojne polifenole, jedinjenja sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Preporučuje se da pijete crnu kafu sa mlekom ili biljno mleko. Pokušajte da izbegavate šećer ili ga koristite umereno.

Bobičasto voće – uključujući borovnice, maline, jagode i kupine – je ukusno i prepuno antioksidansa.

U isto vreme, oni su poslastica koja je bogata vlaknima i malo kalorija. Bobičasto voće takođe nudi antioksidante zvane antocijanini, koji bobicama daju karakterističnu plavu, ljubičastu i crvenu boju. Ishrana bogata antocijaninima može pomoći u zaštiti od upale, srčanih bolesti, raka, dijabetesa i drugih hroničnih stanja.

Svež sir je proizvod za doručak sa visokim sadržajem proteina, koji sadrži 24 g proteina po šoljici (220 g).

Iz tog razloga će vas zasititi. Jedno istraživanje iz 2015. pokazalo je da je svježi sir zasitan kao i jaja. Može se jesti sa mnogim drugim hranljivim namirnicama, kao što su bobičasto voće, breskve, paradajz, krastavci, čia semenke, laneno seme ili granola.

Šta je zdravije jesti bademe ili kikiriki?

Preuzmite android aplikaciju.