Početna > Život i stil
Život i stil

Na koje sve načine možete iskoristiti koru od jabuke?

Kora jabuke je bogata vlaknima i odličan je dodatak svemu. Dakle, sledeći put kada jedete jabuku, sačuvajte koru i upotrebite je drugi put.
Foto: Pixabay/stevepb
Napravite zdrav čips

Kore od jabuka koje su ostale nakon pripreme deserta lako se mogu pretvoriti u ukusni čips. Pomešajte ih sa malo putera i dodajte prstohvat soli, cimeta i šećera. Ređajte ih na masni papir i pecite na 200 stepeni oko 12 minuta, dok ne dobiju lepu žutu boju. Kada su gotove, ostavite ih da se ohlade i postanu hrskave. Na kraju ih pospite sa još malo mešavine cimeta i šećera i poslužite.

Napravite topli napitak

Stavite ih u ključalu vodu, zajedno sa štapićem cimeta, pa malo prokuvajte i procedite. Dodajte malo meda i dobićete odličan čaj. Na sličan način se pravi i kompot, samo što kuvanu koru u tom slučaju ne bacate, već servirate zajedno sa tečnošću.

Stavite ih u smuti

Kora jabuke je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak zdravim smutijima. Pored toga, to će im dati malo slatki ukus. Ako imate više kore od jabuke nego što možete da iskoristite, stavite je u zamrzivač i izvadite po potrebi.

Odlične su  i za salate

Koru jabuke isecite na tanke trakice i dodajte u sezonsku salatu jer će joj, osim što je zdrava, dati i lep ukus. Odlično se slažu sa zelenom salatom, kupusom, cveklom…

Napravite jabukovo sirće

Preostale jabuke stavite u teglu i prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Približno jedna trećina šolje šećera se dodaje u litar vode. Pokrijte teglu prozračnim komadom tkanine, pričvrstite gumicom i sačekajte. Posle otprilike nedelju dana tečnost postaje tamnija. Zatim procedite i vratite u teglu, pa ponovo pokrijte prozračnom krpom. Ostavite ponovo oko tri do četiri nedelje. Znaćete da je jabukovo sirće spremno kada se u tečnosti pojave mehurići. Čuvajte jabukovo sirće na hladnijem mestu.

Očistite aluminijumsko posuđe

Kore od jabuka stavite u vodu i prokuvajte – prvo prokuvajte, pa smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri još pola sata. Ohladite i očistite aluminijumsko posuđe tečnošću. Naime, kiselina iz jabuke će ukloniti mrlje sa aluminijuma.

Jabuke vam brzo trunu? Od čega sve zavisi njihov rok trajanja i kako možete da im produžite svežinu

Preuzmite android aplikaciju.