Почетна > Бизнис
Бизнис

Мушкарци су у пензији у просеку 17, а жене 20 година

Колики је просечан стаж свих категорија старосних пензионера у Србији? И ко је пре него ли се пензионисао дуже радио мушкарци или жене? Ко је од пензионера најдуже, а ко најкраће радио пре него се пензионисао?
Фото: Unsplash/ugmonk

Врло често ова питање постављају међу собом и сами пензионери када хоће да упореде своја примања са приходима својих исписника са којима су радили исти број година и скоро исти посао.

Према статистичким подацима пензијског фонда има разлике међу пензионерима различитих категорија (запослених, самосталаца, пољопривредника). А пензија зависи од дужине  радног стажа, висине уплаћених доприноса.

Просечан стаж нових корисника старосне пензије за све категорије у тренутку када остварују право на пензију је 32 године за мушкарце и 29 за жене. Овај стаж је најдужи код старосних пензионера из категорије запослених – 33 за мушкарце и 30 за жене.

Подаци Фонда ПИО показују да је просечан стаж свих корисника старосне пензије, мушкараца, у периоду од 2015. до 2017. године био највиши и износио је 35 година, а од 2018. до 2021, за коју постоји последњи податак је 34 године.

Када је реч о женама просечан стаж раније је био 28, а од 2016. до данас је 29 година. Најкраћи стаж имају пољопривредни пензионери и то мушкарци 21, а жене 18 година.

Просечна старост свих категорија пензионера и за мушкарце и за жене је 72 године живота.

Истовремено, просечан број година коришћења старосне пензије данас је 17 година за мушкарце и 20 за жене. Најкраће старосну пензију користе самосталци у просеку мушкарци 11, а жене 12 година, док у овој пензији пољопривредници жене уживају 21, а мушкарци 17 година.

Када је реч о навршеним годинама живота за све категорије старосних пензионера за жене је 79, а мушкарце 78. У години када остварују право на старосну пензију просечна старост пензионера за све категорије је код мушкараца 64, код жена 63. Када је реч о инвалидској пензији просечна старост је 56 за јачи и 54 за нежнији пол.

Amazon u ratu protiv lažnih recenzija

Преузмите андроид апликацију.