Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Може ли једна буђава воћка да уништи све око себе?

Када видите покварену гомилу или буђаву паприку у фиоци фрижидера, да ли да све то баците?
Фото: Pixabay/JillWellington

Иако једна трула јабука може да поквари све јабуке у својој близини, за то је потребно време и нема потребе да се све одмах баца због једног поквареног воћа или поврћа. Баците само производе који додирују покварени. Такође, обично је безбедно јести производе које је додирнула буђ, све док их прво оперете и брзо поједете.

Могу ли покварени или плесни производи контаминирати друге?

Постоје стотине хиљада врста плесни, микроскопских гљива које живе на биљним и животињским материјама и обично се шире ослобађањем спора у ваздух. Болести изазваних храном. Такође, могу се ширити водом или инсектима.

Тако се плесни лако сели са једног комада воћа или поврћа на друго које га додирне, а плесниве производе је најбоље одмах бацити, а производе који их додирују прегледати; ако видите буђ на њима или осетите да су кашасти и видите промену боје, такође морате да их баците.

И редовно чистите и пребришите фрижидер, посебно ако сте у њему имали буђав. Еволуција је дала људима невероватне инстинкте да користе вид, додир и мирис како би утврдили да ли је храна безбедна за јело.

Прво, уверите се да изгледа добро; односно да нема буђи или пукотина. Друго, да ли добро мирише (осим ако није намерно ферментисано или кисело) и треће, какав је осећај и да ли је кашасто. Ако је све у реду, нема разлога зашто храна није доброг укуса.

Да ли је безбедно јести производе који су били поред буђи?

Обично их можете опрати и јести касније, а УСДА препоручује прање производа под текућом водом из славине и избегавање употребе сапуна или детерџента. Вероватноћа да ћете се разболети од свеже хране која је била у контакту са поквареном храном је веома мала, посебно ако немате озбиљне здравствене проблеме. Међутим, људи са алергијом на буђ или компромитованим имунолошким системом могу бити склонији ризик од болести. Чак и када је производ захваћен плесни, кажу стручњаци, може се пажљиво уклонити и јести; а изузетак је и даље меко воће и поврће са високим садржајем воде, попут парадајза, брескве и краставца, у ком случају плесни треба одмах бацити, јер буђ на површини може значити да је дубоко унутра.

Kućni lekovi koji provereno deluju

Преузмите андроид апликацију.