Početna > Svet
Svet

Moskva: Nema svrhe da se sa UN razgovara o izvozu ruskog đubriva

Trenutno nema nikakvog smisla da se razgovara o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva uz pomoć UN, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi RIA Novosti.
moskva
Foto: Wikimedia Commons/alvesgasper

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je podsetilo da su UN čak odlagale sprovođenje inicijative Moskve da donira 262.000 tona ruskog đubriva najsiromašnijim zemljama. Koje su zaglavljene u lukama Letonije , Estonije , Belgije i Holandije.

Prva i jedina serija od 20.000 tona proizvoda krenula je iz Holandije u Malavi 28. novembra 2022. godine.

Đubriva su stigla u luku Mozambik 28. decembra 2022. godine . Sada bi trebalo da budu na putu za Malavi, prenosi ruska agencija.

U komentaru ministarstva se navodi, da je bilo potrebno skoro pet meseci da se samo jedan i mali deo besplatnog đubriva pošalje pod okriljem UN. Teret još nije stigao do primaoca.

„Ako je sprovođenje ovog čisto humanitarnog poduhvata bilo toliko teško. Razgovor o normalizaciji izvoza naših poljoprivrednih proizvoda i đubriva uz pomoć UN trenutno ne dolazi u obzir“, navodi se u saopštenju.

Moskva je ranije naglasila da su međusobno povezani sporazumi o izvozu ukrajinskog žita. Kao i efikasna primena memoranduma o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Ove sporazume su u Istanbulu 22. jula potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i UN. Produženi su u novembru na 120 dana.

Francuzi digli ustanak, Makron ne odustaje od penzione reforme

 

Preuzmite android aplikaciju.