Почетна > Свет
Свет

Москва: Нема сврхе да се са УН разговара о извозу руског ђубрива

Тренутно нема никаквог смисла да се разговара о нормализацији извоза руских пољопривредних производа и ђубрива уз помоћ УН, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова, преноси РИА Новости.
москва
Фото: Wikimedia Commons/alvesgasper

Истовремено, руско Министарство спољних послова је подсетило да су УН чак одлагале спровођење иницијативе Москве да донира 262.000 тона руског ђубрива најсиромашнијим земљама. Које су заглављене у лукама Летоније , Естоније , Белгије и Холандије.

Прва и једина серија од 20.000 тона производа кренула је из Холандије у Малави 28. новембра 2022. године.

Ђубрива су стигла у луку Мозамбик 28. децембра 2022. године . Сада би требало да буду на путу за Малави, преноси руска агенција.

У коментару министарства се наводи, да је било потребно скоро пет месеци да се само један и мали део бесплатног ђубрива пошаље под окриљем УН. Терет још није стигао до примаоца.

„Ако је спровођење овог чисто хуманитарног подухвата било толико тешко. Разговор о нормализацији извоза наших пољопривредних производа и ђубрива уз помоћ УН тренутно не долази у обзир“, наводи се у саопштењу.

Москва је раније нагласила да су међусобно повезани споразуми о извозу украјинског жита. Као и ефикасна примена меморандума о нормализацији извоза руских пољопривредних производа и ђубрива.

Ове споразуме су у Истанбулу 22. јула потписале Русија, Турска, Украјина и УН. Продужени су у новембру на 120 дана.

Francuzi digli ustanak, Makron ne odustaje od penzione reforme

 

Преузмите андроид апликацију.