Početna > Svet
Svet

MMF smanjio prognozu rasta SAD

Globalni lanci snabdevanja trenutno se nalaze pod velikim pritiskom.
Foto: Unsplash/aditya1702

Luke su zakrčene, nema dovoljno vozača teretnih vozila, a nestašica čipova koči proizvođače automobila i elektronike. Cene zbog svega toga rastu i usporava se oporavak svetske ekonomije od posledica pandemije koronavirusa.

Nažalost, analitičari kreditne agencije Mudis upozoravaju da će se stanje lanaca snabdevanja „pre pogoršati nego poboljšati“, javlja CNN.

„Sve je očiglednije da će problemi koji muče globalne lance snabdevanja otežati oporavak svetske ekonomije koji se taman zahuktava – stoji u izveštaju agencije Mudis koji je objavljen u prošli ponedeljak.“

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je svoju projekciju rasta američke ekonomije smanjio za jedan odsto, što je najveće smanjenje predviđenog rasta neke G7 zemlje. MMF je rekao da projekciju snizio zbog problema u lancima snabdevanja i slabljenja potrošnje.

„Kontrole na granicama, ograničena mobilnost, nedostupnost globalne kovid propusnice i potisnuta potražnja zbog zarobljenosti ljudi u domovima doveli su do toga da globalna ekonomija pati zato što se dostave ne ispunjavaju na vreme, što pak dovodi do rasta cena i troškova. Sve to znači da rast BDP-a na globalnom nivou neće biti toliko robustan“, piše u izveštaju.

Mudis kaže da je nedostatak vozača teretnih vozila najslabija karika u lancu. Britanske luke su zakrčene, a benzinske stanice bez goriva upravo zbog manjka vozača.

Mudis takođe smatra da se različite zemlje na različit način bore sa kovidom-19 te da se zbog toga ne mogu usaglasiti pravila kojima će se voditi akteri svetske ekonomije. Na primer, Kina želi da broj slučajeva zaraze svede na nulu, a SAD su spremne da žive sa kovidom i da ga tretiraju kao endemsku bolest.

„Te razlike predstavljaju ozbiljnu prepreku, jer se zbog njih ne mogu uskladiti obrasci za kretanje zaposlenih u lancima snabdevanja“, kažu analitičari agencije.

Pandemija promenila navike potrošača u Centralnoj Evropi

 

Preuzmite androidaplikaciju.