Почетна > Свет
Свет

ММФ смањио прогнозу раста САД

Глобални ланци снабдевања тренутно се налазе под великим притиском.
Фото: Unsplash/aditya1702

Луке су закрчене, нема довољно возача теретних возила, а несташица чипова кочи произвођаче аутомобила и електронике. Цене због свега тога расту и успорава се опоравак светске економије од последица пандемије коронавируса.

Нажалост, аналитичари кредитне агенције Мудис упозоравају да ће се стање ланаца снабдевања „пре погоршати него побољшати“, јавља CNN.

„Све је очигледније да ће проблеми који муче глобалне ланце снабдевања отежати опоравак светске економије који се таман захуктава – стоји у извештају агенције Мудис који је објављен у прошли понедељак.“

Међународни монетарни фонд (ММФ) у уторак је своју пројекцију раста америчке економије смањио за један одсто, што је највеће смањење предвиђеног раста неке Г7 земље. ММФ је рекао да пројекцију снизио због проблема у ланцима снабдевања и слабљења потрошње.

„Контроле на границама, ограничена мобилност, недоступност глобалне ковид пропуснице и потиснута потражња због заробљености људи у домовима довели су до тога да глобална економија пати зато што се доставе не испуњавају на време, што пак доводи до раста цена и трошкова. Све то значи да раст БДП-а на глобалном нивоу неће бити толико робустан“, пише у извештају.

Мудис каже да је недостатак возача теретних возила најслабија карика у ланцу. Британске луке су закрчене, а бензинске станице без горива управо због мањка возача.

Мудис такође сматра да се различите земље на различит начин боре са ковидом-19 те да се због тога не могу усагласити правила којима ће се водити актери светске економије. На пример, Кина жели да број случајева заразе сведе на нулу, а САД су спремне да живе са ковидом и да га третирају као ендемску болест.

„Те разлике представљају озбиљну препреку, јер се због њих не могу ускладити обрасци за кретање запослених у ланцима снабдевања“, кажу аналитичари агенције.

Pandemija promenila navike potrošača u Centralnoj Evropi

 

Преузмите андроид апликацију.