Ruski nutricionista i trener Georgij Surenjan osvetljava da li su semenke bundeve zaista toliko zdrave.
Seme bundeve je odličan izvor vitamina, minerala i zdravih masti. Ovo seme se može konzumirati u bilo kom obliku: sirovo, prženo, soljeno i ne. Imaju orašasti ukus i koriste se u raznim jelima, uključujući salate, supe i peciva.
Sastav i hranljiva vrednost 100 grama semenki bundeve:
-Kalorije: 559
-Masti: 49,05 g
-Proteini: 30,23 g
-Ugljeni hidrati: 10,71 g
-Vlakna: 6 g
-Šećer: 1,4 g
-Kalcijum: 46 mg
-Gvožđe: 8,82 mg
-Magnezijum: 592 mg
-Fosfor: 1233 mg
-Kalijum: 809 mg
-Natrijum: 7 mg
-Cink: 7,64 mg
-Vitamin A: 16 mcg
-Vitamin B1 (tiamin): 0,179 mg
-Vitamin B2 (riboflavin): 0,153 mg
-Vitamin B3 (Niacin): 4,987 mg
-Vitamin B5 (pantotenska kiselina): 0,750 mg
-Vitamin B6: 0,143 mg
-Vitamin E: 2,18 mg
-Vitamin K: 7,5 mcg
Prednosti semena bundeve
– Seme bundeve je bogato proteinima i zdravim mastima koje vam pomažu da ostanete siti i puni energije. Savršeni su za brzu užinu tokom dana.
Takođe, ove semenke pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, poboljšavaju osetljivost tela na insulin. To je zato što sadrže magnezijum, koji je neophodan za proizvodnju insulina i metabolizam glukoze – objašnjava Georgij Surenjan.
Seme bundeve sadrži fitosterole, jedinjenja koja snižavaju nivo holesterola i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe sadrži antioksidante koji pomažu u smanjenju upale i štite od oksidativnog stresa.
Smatraju se izvorom cinka, koji igra važnu ulogu u podršci imuniteta. Cink pomaže telu da se bori protiv infekcija i virusa i može smanjiti trajanje i težinu prehlade i gripa.
Pored toga, cink je neophodan za zdravlje prostate, a kada se kombinuje sa fitosterolima, pomaže u smanjenju rizika od raka prostate.
Šteta semena bundeve
Seme bundeve se smatra bezbednim za većinu ljudi kada se konzumira umereno. Neki ljudi mogu imati neželjene efekte kao što su uznemireni stomak, nadimanje i gasovi, posebno ako se konzumiraju velike količine. Osim toga, semenke bundeve su bogate kalorijama i mastima i trebalo bi ih štedljivo konzumirati kao dodatak zdravoj ishrani.
Kako koristiti semenke bundeve
Seme bundeve možete ispeći u rerni sa malo ulja i začina za hrskavu i ukusnu užinu. Dodajte sirovo seme u salate, supe ili jogurt, u omiljena peciva, palačinke, mafine ili hleb. Koristite semenke kao preliv za kašu ili granolu. Seme se takođe može samleti u prah i dodati u smutije, sokove ili sosove.
Preuzmite android aplikaciju.