Matičnjak je prelepa biljka koju pčele izuzetno vole .
Najlakše se prepoznaje po listovima sa jakim i veoma prijatnim mirisom limuna, a ovi su lekoviti i mistični.
Matičnjak se koristi kao lekovita biljka više od 400 godina. U 17. veku pariski karmelićani su pripremili tzv Karmelićansku vodu od 14 lekovitih biljaka i 9 začina, od kojih je glavni bio matičnjak.
Karmelska voda bila je vredna leka za sve, pa i za najgore i najteže bolesti u to vreme.
Matičnjak raste širom Evrope. Kod nas je to samonikla biljka koja raste po šikarama. Čaj od matičnjaka je zbog svog blagog i izbalansiranog delovanja pogodan i za decu. Beru se gornji delovi biljke, vrhovi i listovi, a svežu biljku je najbolje koristiti sve vreme jer raste od maja do novembra, dok ne počne izmrzavanje.
Za zimu ga sušimo i čuvamo u zatvorenim posudama.
Lekovita svojstva matičnjaka
Od matičnjaka se prave čajevi, tinkture i kupke. Smiruje grčeve, reguliše varenje, jača i podmlađuje srce, pomaže pri zarastanju rana, sprečava grčeve srca, smiruje migrene, efikasan je kod neredovnih menstruacija kod žena, pomaže kod depresije. Kod jakih glavobolja izazvanih nervozom i stresom, pokrijte čelo i potiljak listovima i umotajte ih oko glave. Matičnjak poboljšava pamćenje, otvara lepe misli i briše one stresne, otklanja anksioznost, daje telu novu snagu.
I tinktura i ulje matičnjaka su dobri za masažu kod reume, gihta, umornih nogu i ruku i kod bolova posle preloma. U svim svojim oblicima veoma je dobar za lečenje svih vrsta virusnih bolesti. Pogodan je za sve tretmane jer i posle duže upotrebe nema neželjenih efekata. Infekcija se „odbacuje i nastavlja“.
Dok su harale kuga i kolera, verovalo se da ove bolesti ne mogu da dođu do kuće oko koje raste matičnjak. I danas se veruje da se zaraze koje dospeju u šiblje „odbacuju i nastavljaju“, pa se često sadi u baštama i oko kuća. Pa hajde da verujemo i u to.
Čaj za menadžere
Evo jednog recepta za čaj koji bi trebalo da piju svi menadžeri i oni koji se bave stresnim poslom (ali ne samo oni, već i svi mi) jer opušta, podmlađuje i jača organizam.
Sastojci:
- 1 kašika matičnjaka
- 1 kašika gloga
- 1 kašika listova masline
- 1 kašika kantariona
Priprema:
Sve to staviti u litar vode i kuvati dok ne provri, pa kuvati još 5 minuta pa poklopiti i ostaviti da se ohladi. Procediti, zasladiti po želji, najbolje medom, pa piti tokom dana.
Crno grožđe i luk su idealna kombinacija za sprečavanje krvnih ugrušaka, ali ima ih još…
Preuzmite android aplikaciju.