Početna > Putovanja
Putovanja

Malta: Minijaturni biser Sredozemlja

Skromnih 316 kvadratnih kilometara kolika je površina ostrva, prožeti su egzotikom, tekovinama najrazličitijih osvajača, obojeni oker bojom i zapljusnuti toplim Sredozemnim morem.

Iako se može u potpunosti obići relativno brzo, posebno ako se upustite u avanturu voženja automobila levom stranom puta, za Maltu treba odvojiti vreme. Ovo nije tipična letnja destinacija.

Foto: Unsplash/Ferenc Horvat

More jeste toplo i čisto, međutim, izbor plaža je skroman. Malta to nadoknađuje bogatom ponudom kulturnih i istorijskih spomenika, uključujući dela Karavađa u katedrali svetog Jovana, srednjevekovnu Citadelu na ostrvu Gozo, preko 300 crkvi i velelepne porodične vile u Mdini.

Izdvajamo osam lokacija koje obavezno treba obići ako se nađete na Malti.
Valeta – izbliza i iz daleka
Foto: Shutterstock/krivinis

Prestonica Malte se u svoj svojoj lepoti najbolje može osmotriti sa druge strane zaliva, iz gradića Sliema, odakle izgleda posebno impozantno. Kada se gradu približimo, uski sokaci barokne Valete magični su na svoj način i kroz njih se može lutati satima.

Oronule fasade obrasle cvećem stoje nasuprot skupim buticima. Atmosfera je u isto vreme svojstvena malom mediteranskom gradu, ali i kosmopolitska.

Gozo – ronjenje i Citadela

Malta se sastoji iz tri glavna ostrva, a Gozo je, posle Malte, drugo ostrvo po veličini. Najvoljenija atrakcija Goza bio je „Azurni prozor”, prepoznatljiva stena sa razglednice sa Malte koja je pre nekoliko godina srušena u oluji.

Gozo vredi posetiti zbog glavnog grada Viktorije i Citadele koja se u njemu nalazi, ali i Ramla plaže i interesante lagune Dvejra gde se može roniti u pećinama. Lokalci kažu da je francuski avanturista Žak Kusto svojevremeno rekao nema mnogo lepših mesta za ronjenje od Dvejre.

Plava laguna i Komino
Foto: Unsplash/Ferenc Horvat

Majka priroda je u Plavoj laguni upotrebila svoje najlepše nijanse plave. Ova laguna se nalazi na nenaseljenom ostrvu Komino, i do nje se lako stiže u sklopu organizovanih jednodnevnih ekskurzija na katamaranima. Iako je plaža vrlo mala i leti obično pretrpana, kupanje u laguni je nezaboravno, pa je odlazak van sezone dobar kompromis.

Putovanje kroz vreme- Mdina

Na Malti se definitivno možete okupati, ali se na nju ne ide isključivo zbog plaža. Poseta ostrvu je kompletna tek kada obiđemo i njegove istorijski najznačajnije lokacije, od kojih je jedna Mdina, nekadašnji glavni grad, danas poznat kao „grad tišine”. Iako ima samo nekoliko stotina stanovnika, Mdina ima status grada i njoj se mogu provesti sati u istraživanju kamenih ulica i zidina i osluškivanju tišine.

Romantične litice Dingli

Litice kod sela Dingli dramatično se usecaju se u more i sa oko 250 metara visine predstavljaju najvišu tačku Malte. Nekada su štitile ostrvo od napada pirata, a danas su idealno mesto za fotografisanje i piknik sa pogledom sa pet zvezdica na more.

Katedrale i crkve

I najmanji grad na Malti ima ogromnu i neretko velelepnu crkvu raskošne kupole. Na ostrvu ih ima preko tri stotine, što znači da postoji crkva na svakih 1200 stanovnika. Razumljivo, budući da se više od 90 odsto Maltežana se izjašnjavaju kao katolici.

Preko celog leta, sve do kraja septembra, po selima se odaju počasti raznim svecima, pa se često desi da i turisti prisustvuju ovim šarenim proslavama. Tada su sela posebno okićena, a bude i muzike i vatrometa.

Marsašlok – selo nezaboravnih boja

Na krajnjem jugoistoku ostrva nalazi se živopisno ribarsko selo Marsašlok. Iako je vrlo malo, ovo selo je vredno posete. Preko nedelje je to mirno mesto idealno za fotografisanje šarenih brodića i kupovinu suvenira, dok se nedeljom transformiše u ogromnu i bučnu pijacu na kojoj se mešaju mirisi morskih plodova, voća i pčelinjeg voska. U restoranima u Marsašloku poslužiće vam ribu koja je, kako kažu, tog jutra bezbrižno plivala.

Kuća Roka Pikola – dom prožet luksuzom

Malta obiluje aristokratskim kućama, a „Casa Rocca Piccola“, izgrađena krajem 16. veka jedna je od njih. Kuća je pretvorena u muzej sa 50 soba i otvorena je za posetioce svekodnevno. Obilazak ove kuće izgrađene u paladijanskom stilu pruža jedinstveni uvid u život bogatih malteških porodica.

 

Autor teksta: N. Košta