Почетна > Путовања
Путовања

Малта: Минијатурни бисер Средоземља

Скромних 316 квадратних километара колика је површина острва, прожети су егзотиком, тековинама најразличитијих освајача, обојени окер бојом и запљуснути топлим Средоземним морем.

Иако се може у потпуности обићи релативно брзо, посебно ако се упустите у авантуру вожења аутомобила левом страном пута, за Малту треба одвојити време. Ово није типична летња дестинација.

Фото: Unsplash/Ferenc Horvat

Море јесте топло и чисто, међутим, избор плажа је скроман. Малта то надокнађује богатом понудом културних и историјских споменика, укључујући дела Каравађа у катедрали светог Јована, средњевековну Цитаделу на острву Гозо, преко 300 цркви и велелепне породичне виле у Мдини.

Издвајамо осам локација које обавезно треба обићи ако се нађете на Малти.
Валета – изблиза и из далека
Фото: Shutterstock/krivinis

Престоница Малте се у свој својој лепоти најбоље може осмотрити са друге стране залива, из градића Слиема, одакле изгледа посебно импозантно. Када се граду приближимо, уски сокаци барокне Валете магични су на свој начин и кроз њих се може лутати сатима.

Оронуле фасаде обрасле цвећем стоје насупрот скупим бутицима. Атмосфера је у исто време својствена малом медитеранском граду, али и космополитска.

Гозо – роњење и Цитадела

Малта се састоји из три главна острва, а Гозо је, после Малте, друго острво по величини. Највољенија атракција Гоза био је „Азурни прозор”, препознатљива стена са разгледнице са Малте која је пре неколико година срушена у олуји.

Гозо вреди посетити због главног града Викторије и Цитаделе која се у њему налази, али и Рамла плаже и интересанте лагуне Двејра где се може ронити у пећинама. Локалци кажу да је француски авантуриста Жак Кусто својевремено рекао нема много лепших места за роњење од Двејре.

Плава лагуна и Комино
Фото: Unsplash/Ferenc Horvat

Мајка природа је у Плавој лагуни употребила своје најлепше нијансе плаве. Ова лагуна се налази на ненасељеном острву Комино, и до ње се лако стиже у склопу организованих једнодневних екскурзија на катамаранима. Иако је плажа врло мала и лети обично претрпана, купање у лагуни је незаборавно, па је одлазак ван сезоне добар компромис.

Путовање кроз време- Мдина

На Малти се дефинитивно можете окупати, али се на њу не иде искључиво због плажа. Посета острву је комплетна тек када обиђемо и његове историјски најзначајније локације, од којих је једна Мдина, некадашњи главни град, данас познат као „град тишине”. Иако има само неколико стотина становника, Мдина има статус града и њој се могу провести сати у истраживању камених улица и зидина и ослушкивању тишине.

Романтичне литице Дингли

Литице код села Дингли драматично се усецају се у море и са око 250 метара висине представљају највишу тачку Малте. Некада су штитиле острво од напада пирата, а данас су идеално место за фотографисање и пикник са погледом са пет звездица на море.

Катедрале и цркве

И најмањи град на Малти има огромну и неретко велелепну цркву раскошне куполе. На острву их има преко три стотине, што значи да постоји црква на сваких 1200 становника. Разумљиво, будући да се више од 90 одсто Малтежана се изјашњавају као католици.

Преко целог лета, све до краја септембра, по селима се одају почасти разним свецима, па се често деси да и туристи присуствују овим шареним прославама. Тада су села посебно окићена, а буде и музике и ватромета.

Марсашлок – село незаборавних боја

На крајњем југоистоку острва налази се живописно рибарско село Марсашлок. Иако је врло мало, ово село је вредно посете. Преко недеље је то мирно место идеално за фотографисање шарених бродића и куповину сувенира, док се недељом трансформише у огромну и бучну пијацу на којој се мешају мириси морских плодова, воћа и пчелињег воска. У ресторанима у Марсашлоку послужиће вам рибу која је, како кажу, тог јутра безбрижно пливала.

Кућа Рока Пикола – дом прожет луксузом

Малта обилује аристократским кућама, а „Casa Rocca Piccola“, изграђена крајем 16. века једна је од њих. Кућа је претворена у музеј са 50 соба и отворена је за посетиоце свекодневно. Обилазак ове куће изграђене у паладијанском стилу пружа јединствени увид у живот богатих малтешких породица.

 

Аутор текста: Н. Кошта