Ako ste presolili supu, čorbicu ili sos, dodajte vodu ili neslani temeljac i dodajte povrće poput luka i šargarepe, pa nastavite da kuvate još desetak minuta. A kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa – u posudu dodajte limunov sok ili sirće.
Ako ste presolili jelo možete smanjiti slanoću i dodavanjem šećera ili meda.
Ako recept dozvoljava, dodajte mleko ili jogurt jer i oni „ubijaju“ so.
Budite oprezni sa dodatkom konzerviranog pelata, suvog mesa, maslina ili kapara, koji su bogati solju.
Postoji još jedan savet u narodu – kada presolite neko jelo, dodajte jedan oguljen krompir ili jabuku, koja će upiti višak soli, i bacite je posle kuvanja.
Iskusni kuvari savetuju da jelo ne probate neposredno pre nego što bude gotovo, već tokom celog kuvanja.
Fini sosovi
Nakon dodavanja vode ili temeljca za supu, čorbe i sosove možete zgusnuti dodavanjem posipa ili bešamel sosa.
Vino i sirće
Osim za slana jela, sirće, vino, limun ili limetu sačuvajte ručak sa previše ljutih paprika ili paprika.
Supa
Ako ste prosuli previše soli u supu, procedite je kroz vlažnu krpu natopljenu hladnom vodom ili dodajte nekoliko kockica leda i brzo uklonite.
Nutricionista Ana otkrila je koje voće i povrće ima najviše pesticida
Preuzmite android aplikaciju.