Koktel koji je kreirao Đuzepe Ćiprijani (Giuseppe Cipriani), osnivač bara Harry’s u Veneciji, davne 1934. godine.
Đuzepe je pomešao pire belih bresaka, donešenih iz Verone, sa penušavim vinom Prosecco i tako je stvorio ovo sjajno piće.
Ime Bellini, Đuzepe je dao ovom nektaru, zbog specifične ružičaste boje koje je napitak imao, a koja je bila prisutna na slici slavnog Đovanija Belinija, umetnika iz 15. veka.
Danas je Bellini koktel na listi službenih koktela, što ga čini jednim od najčešće rađenih koktela na svetu.
Ovaj božanstveni koktel omiljeno je piće mnogih bogatih i slavnih. Probajte i vi da ga napravite i uživate u njegovom sjajnom ukusu.
Sastojci za Bellini koktel:
120 ml penušavog vina Prosecco,
60 ml pirea od belih bresaka.
Priprema pirea od bresaka:
Oljuštite 500 grama belih bresaka i potopite ih jednu po jednu u 250 ml vode sa 30 ml soka od limuna.
Izmiksajte sve sa 4 kockice leda i 1 kašikom kristal šećera kako biste uspostavili ravnotežu sa količinom šećera u voću.
Dodajte 2 maline da dobijete tipičnu boju (ukoliko breskva nije dovoljno ružičasta).
Priprema koktela:
Sipajte pire od bresaka u čašu za šampanjac, a zatim polako dodajte Prosecco. Mešajte lagano dugačkom barskom kašikom.
Za postizanje savršenstva koristite kvalitetno penušavo vino, breskve moraju da budu zrele, a pire treba pripremati na licu mesta.
Kako bi se istakla delikatnost ukusa, koriste se hladni sastojci i zaleđena čaša za šampanjac.
Uživajte!