Početna > Život i stil
Život i stil

Kuća koja miriše na praznike i ljubav: Napravite domaći ekstrakt vanile, svi slatkiši će dobiti poseban šmek

Uživajte u bogatom ukusu domaće vanile u svojim omiljenim jelima i poslasticama.
Foto: Pexels/Felicity Tai

U današnje vreme, kada cene namirnica stalno rastu, pronalaženje načina za uštedu novca postaje važnije nego ikad. Jedan od efikasnih načina je pravljenje stvari kod kuće umesto njihove kupovine – em je ukus bolji, em je ekonomičnije. Zato pravimo domaći ekstrakt vanile, koji ne samo da će obogatiti vaše recepte, već će i doprineti vašem budžetu.

Korak 1: Nabavka sirovina

Prvi korak u procesu pravljenja domaćeg ekstrakta vanile je nabavka kvalitetnih sirovina. Potrebna su vam samo dva osnovna sastojaka: mahune (štapići) vanile i alkohol. Preporučuje se upotreba visokokvalitetne votke ili burbona kako bi se postigao najbolji ukus ekstrakta.

Korak 2: Priprema štapića

Mahune vanile imaju bogat i složen ukus, a najbolji način da ga iskoristite je da ih presečete po dužini kako biste otkrili male crne semenke unutar njih. Ove semenke su ključne za aromu i ukus ekstrakta.

Korak 3: Spremanje smese

Uzmite staklenu flašu ili teglu s poklopcem i stavite u nju presečene mahune vanile. Zatim prelijte alkohol preko dok ih potpuno prekrije. Zatvorite flašu ili teglu dobro zaptivenim poklopcem.

Korak 4: Strpljenje

Sada je vreme da strpljivo sačekate. Ostavite flašu ili teglu na tamnom i hladnom mestu mesec i po do dva, povremeno je potresajući kako biste oslobodili arome vanile. Što duže čekate, to će ekstrakt biti intenzivniji.

Korak 5: Procedite

Nakon što prođe vreme potrebno za stvaranje ekstrakta, pažljivo procedite smesu kako biste uklonili mahune vanile. Dobijeni ekstrakt možete koristiti u svojim omiljenim receptima umesto kupovnih ekstrakata. Domaći ekstrakt od vanile ne samo da je jeftiniji, već će i unaprediti ukus vaših kulinarskih poduhvata.

Sastojci:

200 ml votke
2 štapića vanile

Priprema:

1. Štapić vanile presecite po dužini, ali ne do kraja, već napola, pri čemu pazite da vanila ostane unutra, kako bi je bilo što manje na dasci.

2. Prebacite ga u čistu flašu i ulijte votku, pazeći da je mahuna prekrivena alkoholom. Ne sme da viri.

3. Zatvorite i čuvajte na hladnijem i tamnijem mestu, ali ne u frižideru.

4. Bocu treba protresti nekoliko puta nedeljno tokom prvih šest nedelja.

5. Možete koristiti ekstrakt od šeste nedelje. Kako stoji, dobiće tamniju boju.

Preuzmite android aplikaciju.