Почетна > Бизнис
Бизнис

Креди Суис најављује повећање броја милионера у свету

Упркос рату у Украјини и раширеној инфлацији широм света, угледна швајцарска банка Креди Суис предвиђа да ће број милионера у свету значајно порасти у наредних пет година.
Фото: Pixabay/Maklay62

Процењује се да ће до 2026. године у свету бити 87,5 милиона лјуди који ће на свом банковном рачуну имати нешто мање од милион евра или милион долара, преноси Јаху фајненс.

У извештају швајцарске банке се наводи да је у 2021. години у свету било 62,5 милиона милионера уз констатацију да ће се број милионера и даље повећавати, посебно у растућим економијама, а највише у Кини.

Највећи број милионера могао би да се очекује у САД уз пораст броја милионера за нешто мање од три милиона, са укупним бројем њих око 27,5 милиона до 2026. године.

На другом и трећем месту су Кина и Јапан са око 4,8 милиона милионера, а следе Велика Британија, Француска, Немачка, Канада, Аустралија, Италија и Јужна Кореја.

У извештају Креди Суиса се процењује да ће се удвостручити број милионера у Индији, Хонг Конгу и у Африци.

Швајцарска банка је такође предвидела да ће се до 2026. године приватно богатство повећати за више од једне трећине, на око 169 билиона долара, приближно 155 билиона евра.

„Упркос инфлацији и руско-украјинском рату верујемо да ће глобално богатство наставити да расте“, наводи се у извештају Креди Суиса и предвиђа да ће укупан број људи са имовином већом од 50 милиона долара. око 46,1 милион евра, порасти на око 385 хиљада.

У првој половини прошле године 500 најбогатијих људи на Земљи је изгубило укупно 1,4 билиона долара.

Разлог за то је, како се наводи, што богатство најбогатијих лјуди на свету зависи пре свега од кретања цена акција, а већи део ове године је због страха од рецесије и инфлације био праћен падом цена хартија од вредности и акција.

Nemačke firme sve teže do kredita

Преузмите андроид апликацију.