Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачке фирме све теже до кредита

Банке су не само повећале камату на позајмице, него су и уздржане при њиховом одобравању. Због тога немачка предузећа све теже долазе до кредита, рекао је у четвртак економиста института Ифо Клаус Волрабе.
Фото: Unsplash/tabrez_syed

Утицајни минхенски институт је своју процену такозване кредитне баријере подигао на 29,9 одсто, са 24,3 процента у децембру. У јуну је та стопа, која описује удео предузећа која су пријавила тешкоће у приступу кредиту, била на 18,6 одсто.

Ифо је садашњу методологију обраде усвојио пре шест година, тако да је прецизно поређење могуће само од 2017. године. Просечна стопа кредитне баријере у том периоду је са 15,7 скоро упола мања од јануарске.

„Време повољних камата је за сада прошло,“ рекао је Волрабе. „Многе фирме ће морати на то да се навику и да прилагоде финансијску структуру.“

Сужен приступ финансирању посебно снажно погађа угоститељску браншу, из које је 67,7 одсто фирми налетело на баријеру. У металској индустрији стопа је на 49 одсто.

Ни аутомобилски сектор сада није у милости банака, па нешто више од две петине предузећа из сектора пријављује тешкоће при подизању кредита.

Насупрот њима, хемијска индустрија нема тих проблема, односно тешкоће са кредитним одељенима банака има само 14,7 одсто фирми.

Најтеже је вероватно самозапосленима који се исто суочавају са натпросечним тешкоћама, јер „њима су банкарски кредити изузетно важан инструмент финансирања,“ рекао је Волрабе.

Ikea povlači ogledala zbog nesigurnih fiksatora, poziv kupcima da naruče zamenu

Преузмите андроид апликацију.