Početna > Novi Sad
Novi Sad Novosadske priče

Kreativni distrikt će ulepšati novosadsko leto

Novosadska omladina, iz bilo koje sfere dolazila, ima jednu zajedničku tačku, a to je da je uvek željna dobrog provoda!
Foto: Gradske info

Kada se bliži kraj nedelje, čini se da se svi nekako uzvrpoljimo i, koliko god umorni bili, u nama počne da tinja neka želja za istraživanjem noćnog života u Novom Sadu.

Pankeri, rokeri i alternativci davno su obeležili ona mesta koja smatraju svojim.

Fenseri i ljubitelji narodne muzike, takođe, imaju svoje male enklave na koje odlaze kako bi se opustili posle naporne radne nedelje.

Međutim, čini se da se i jedna i druga “kulturna“ struja pronalaze u jednom zajedničkom prostoru koji se svima dopada, a to je Kineska četvrt.

Mesto koje je nekada vrvelo od fabrika i u kome je “bilo radnika kao kineza“ sada je epicentar kulture u našem gradu.

Nedavno je na ovom prostoru održana dvodnevna manifestacija “Zastave budućnosti“, dok smo prošlo leto mogli da uživamo u Kaledioskopu kulture.

Imenovanje Novog Sada za Evropsku prestonicu budućnosti donelo nam je mnogo toga, a između ostalog mnogo bogatiji kulturni život.
Foto: Gradske info

Istina, u Kineskoj četvrti će te teško moći da čujete narodnjake, ali i za one koji više vole takvu vrstu muzike ima zanimljivih izložbi i radionica koje bi im privukle pažnju.

Kreativni distrikt u svom sklopu ima čak 12 različitih objekata i predstavlja pravu kulturnu oazu našeg grada.

Moramo primetiti da je njegovom izgradnjom umetnost mnogo više dobila na značaju, te da mladi nikada nisu toliko posećivali izložbe kao danas.

Jedan od najposećenijih objekata u sklopu distrikta jeste SKCNS Fabrika, koji redovno dovodi poznata imenata rok i alternativne rok scene i time okuplja razne generacije Novosađana.

Ukoliko se ikada uputite ka Štrandu, svratite da zavirite koliko je trenutno lepo u ovom, ranije ruiniranom, delu našeg grada.
Foto: NSEPK/V. Veličković

Ovaj neobičan kompleks dopašće vam se i preko dana, ali kada sunce polako zamakne i Novosađani počnu da se kreću u želji za zabavom, ne postoji interesantnije mesto od ovoga.

Uz program koji nam je pripremila Fondacija NS EPK 2022, verujemo da nam ovo leto može biti i vruće, i naporno, ali nikako jednolično i dosadno.

Kineska četvrt: Od industrijskog do kulturnog kutka (VIDEO)

Preuzmite android aplikaciju.