Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Кинеска четврт: Од индустријског до културног кутка (ВИДЕО)

Кинеска четврт у Новом Саду простор је који одржава сто година дугу традицију занатске и индустријске производње, међутим, већ неко време ради се на томе да се овај простор полако преобрази у највећи културни кутак нашег града.

Давне 1921. године у Новом Саду је започета изградња индустријске зоне на простору Великог Лимана.

Урбана легенда каже да су, услед веома активног живота тадашњих фабрика, стари Новосађани говорили да тамо има радника као кинеза, па се претпоставља да је управо тако и настао назив Кинеска четврт.

Место које је некада врвело од фабрика, од 1974. године па до краја осамдесетих година постаје оронули део Новог Сада у чије се рушевине и напуштене бараке полако усељавају многе занатлије.

Фото: Градске инфо

Међутим, њихов опстанак у овој неприступачној и крајње небезбедној зони није био дугоодржив. Због тога се, у последњих неколико година увелико ради на томе да овде у пуном сјају заживи новосадски Креативни дистрикт.

Када у потпуности буде готов, Дистрикт ће у свом склопу имати дванаест објеката и представљати праву културну оазу нашег града.

Иако посла још увек има, Кинеска четврт већ је постала центар одржавања многих манифестација, а најпознатија међу њима је Каледиоскоп културе.

СКЦНС Фабрика већ увелико угошћава позната имена са новосадске културне сцене, па смо тако недавно имали прилику да уживамо на концерту “Orthodox celts“-а, а како смо се том приликом провели можете погледати ОВДЕ.

Фото: Градске инфо

Ипак, не иде да, поред светског комплекса какав ће Кинеска четврт ускоро бити, околина буде неуређена.

Тако је обезбеђен велики број паркинг места, али и додатни километри бициклистичких стаза и реконструисаних тротоара.

Некадашњи руинирани пут на којем смо задобијали рупе у гумама и нове главобоље, одавно је асфалтиран и претворен у светски Булевар, а дуж њега су постављене разне светлосне инсталације и клупе дизајниране у духу индустријског наслеђа које ће нас увек подсећати на оно што је Кинеска четврт некада била.

кинеска четврт
Фото: Градске инфо

Какве везе Кинеска четврт има са римским Тестаћом, иначе италијанским индустријским квартом, можете прочитати у тексту испод:

Novosadski Liman kao rimski Testaćo

 

Преузмите андроид апликацију.