Ako ih češće konzumiramo, tikvice imaju brojne zdravstvene prednosti. Odlična stvar je što su veoma su pristupačne, a zbog neutralnog ukusa mogu se kombinovati sa raznim jelima.
Iako se gaji tokom cele godine, vrhunac sezone je u letnjim mesecima. Sirova tikvica na 100 grama sadrži oko 16 kalorija, oko tri odsto ugljenih hidrata, jedan odsto proteina i 0,2 odsto masti.
Dobre su za zdravlje srca
Tikvice sadrže dobre količine kalijuma, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Takođe sadrži umerenu količinu folata, koji razgrađuje aminokiseline kao što je homocistein. Značajna količina magnezijuma pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska i ravnomernog rada srca.
Sadrže malo kalorija
Pošto se uglavnom sastoje od vode, tikvice su malokalorične. To ih čini idealnom hranom ako ste u procesu gubitka težine. Zamenom visokokalorične hrane sa tikvicama, pomaže u smanjenju broja kalorija koje se unose. Pored toga, vlakna pomažu u sagorevanju masti u telu.
Poboljšavaju zdravlje očiju
Tikvice pomažu da se eliminišu podočnjaci koji nastaju usled prekomernog zadržavanja vode. Natečenost oko očiju je smanjena zbog sadržaja bogatog vodom. Prisustvo vitamina A u tikvicama pomaže u aktivnom razvoju ćelija u očima, što poboljšava vid i pomaže u prevenciji bolesti povezanih sa godinama koje utiču na oči, kao što je makularna degeneracija.
Štite od astme i jačaju zube i kosti
Pošto su tikvice dobar izvor vitamina C, smatraju se dobrom hranom za borbu protiv astme. Vitamin C igra važnu ulogu u održavanju zdravlja imunog sistema i borbi protiv respiratornih problema. Tikvice takođe sadrže kalcijum koji pomaže pravilnom funkcionisanju nervnog sistema i daje snagu kostima i zubima.
Pomažu u snižavanju holesterola
Visok sadržaj vlakana u tikvicama pomaže u snižavanju holesterola. Veliki udeo vitamina A i vitamina C odlaže nastanak ateroskleroze sprečavajući holesterol da oksidira krvne sudove tela, pa tikvice oslobađaju telo od viška štetnih materija.
Preuzmite android aplikaciju.